Feljelentést tesz az RMDSZ a Mátyás-szobor megrongálása miatt

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen az RMDSZ kolozsvári városi tanácsosai a Mátyás-szoborcsoport megrongálása miatt.

Mint korábban írtuk, a műalkotás Szapolyai Istvánt ábrázoló eleméről eltűnt a sarkantyú, Mátyás király szobra egyik sarkantyúját pedig elhajlították. A műemlék megrongálását Gergely Balázs városi tanácsos észlelte.

Pénteken a kolozsvári képviselőtestület előtti felszólalásában a tanácsos azt kérte, hogy a helyi rendőrség állandó jelleggel járőrözzön a főtéren, és szigorúbban bírságolja a szoborcsoport elemeire felmászó személyeket, és kötelezzék a főtéren rendezvényeket szervezőket, hogy kerítsék el a műemléket.

Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének vezetője elmondta, hogy bár a főtéren több térfigyelő kamera is működik, egyik sem készít megfelelően közeli felvételeket. Ezt a problémát meg kell oldani, hiszen elfogadhatatlan, hogy védtelen célponttá váljon az az érték, amelynek restaurálása mind a román, mind pedig a magyar állam közös ügye és munkája volt.

A Mátyás-szoborcsoport magyarországi és romániai közpénzből sikerült restaurálni, a helyreállított emlékmű ünnepélyes átadása 2011. április 2-án történt meg. A megrongált szoborcsoportot a restaurálást végző szobrászművész, Kolozsi Tibor állítja vissza eredeti állapotába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?