Utcára vonultak Székelyföldön is a családorvosok és a páciensek

Országszerte tüntettek a családorvosok és a páciensek a romániai egészségügyi rendszer jelenlegi helyzete miatt. A családorvosok a romániai egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága miatt elégedetlenek, valamint amiatt, hogy nem tudják optimális körülmények között gyakorolni szakmájukat.  Az országban minden egészségbiztosítási pénztár és prefektúra előtt tiltakoztak. Sepsiszentgyörgyön is utcára vonultak. 

„Nem akarunk több bürokráciát”, „Nem akarunk több zaklatást”, „Félösszegből nem lehet minőségi ellátást  szavatolni” - feliratú táblákkal álltak Sepsiszentgyörgy főterén, majd az országosan egységes petíciót iktatták a prefektúrán. Seres Lucia a háromszéki családorvosok szövetségének elnöke elmondta, az év elejétől beadványok százaival bombázzák a különböző hatóságokat, döntéshozókat, hogy felhívják a figyelmet az egészségügyi ellátás tarthatatlan helyzetére,  ám folyamatosan kitérő válaszokat kapnak. Ez így nem mehet tovább, mondta az orvos, szerinte megfojtja őket a bürokrácia, papírhegyeket gyártanak, ahelyett hogy ellátnák a betegeket, a hivatásukat végeznék. 

A háromszéki háziorvosok nemcsak a szakmájukat ellehetetlenítő bürokráciára, hanem az alap egészségügyi ellátási rendszer alulfinanszírozottsága miatt is tiltakoztak. Méltányosságot is kérnek, hiszen a politikusok szajkózzák, hogy az egészségügyben megemelték a béreket, ám ez csak egy szegmensre érvényes, a háziorvosok juttatásait mindössze 8 százalékkal növelték, ám azt meg sem érzik, mert elmegy a szintén megnövekedett közköltségekre. Ugyanakkor a háziorvosok hatáskörének növelését is követelik, hiszen jelenleg korlátozzák őket abban, hogy milyen gyógyszereket, kivizsgálásokat írhatnak fel, kénytelenek küldözgetni a betegeiket. 

Seres Lucia rámutatott, az alapellátásra az egészségbiztosítási alap mindössze 5 százalékát szánják, abból nem lehet minőségi ellátást biztosítani, legalább kétszeresére kellene növelni a finanszírozást. A háziorvosi hivatás már egyáltalán nem vonzó, a fiatalok nem választják, vagy ha mégis, akkor külföldön praktizálnak. Háromszéken ebben az évben 3 háziorvos halt meg, két kabinetet kénytelenek voltak bezárni, mert nem volt orvos, aki átvegye a praxist. 

Vészesen fogyatkoznak a családorvosok

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság elemzése arra mutat rá, hogy a háziorvosok több mint fele betöltötte a 60. életévét, így a következő években nyugdíjba vonulnak, félő, hogy nem lesz aki átvegye a praxisukat. Jelenleg 100 háziorvos látja el a háromszékieket, közülük 55-en városokon, 45-en falvakon rendelnek. Az elemzés rámutat, hogy a következő években súlyos orvoshiány alakulhat ki, hiszen magas a háziorvosok átlagéletkora. A 100 szakemberből 51-en, több mint 60 évesek illetve 21-en már elérték a nyugdíj korhatárt is. Kovászna megyében a legfiatalabb háziorvos 29 éves a legidősebb pedig 73 éves. Hozzáteszik, hogy jelenleg három községben – Nagypatakon, Málnáson és Kézdipojánban - nincs háziorvosi ellátás, a következő években pedig további 23 település maradhat orvos nélkül.

A Háziorvosok Országos Társaságának (SNMF) felmérése szerint 2030-ig háromból két állampolgár családorvosi ellátás nélkül maradhat, ugyanis az ország lakossága öregszik, ezzel együtt pedig nő a megbetegedések aránya is, amelyek gazdasági és társadalmi szempontból megterhelik az országot. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?