Virágba és fénybe borulnak a háromszéki temetők

Szerdán, november elsején világítani készülnek a katolikus és protestáns közösség tagjai.

Sokan már a hét végén felkeresték szeretteik sírjait, rendbe rakták azokat, szerdán pedig hagyományok szerint virágot és koszorút visznek, illetve gyertyát gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére. Bár halottak és mindenszentek napja nem hivatalos munkaszüneti nap, Háromszéken több önkormányzat, intézmény és cég is odafigyel alkalmazottaira, szabadnapot adtak vagy rövidített munkaprogrammal dolgoznak.

Sepsiszentgyörgyön többnyire a templomkertekben alakítottak ki temetőket és ezek az évszázados temetkezési helyek többnyire beteltek. A Szemerja negyedi református gyülekezet évekkel ezelőtt új temetőt alakított ki másfél hektáron, ahová egy Makovecz Imre által tervezett ravatalozóházat is építettek, így itt évekre megoldották a temetkezést. A sepsiszentgyörgyi közös temetőben is szűkösen van már szabad temetkezési hely, viszont az önkormányzatnak idén sikerült előre lépnie a temetőbővítés terén, és felvásárolt egy nagyobb területet, amelynek temetőként való működtetéséhez viszont engedélyeztetésre van még szükség.

Helyhiány van a közös temető közelében lévő református Vártemplom temetőjében is. Ezt úgy tudnák megoldani, ha megkaphatnák a katonai lőtérként használt terület egy részét. Erre viszont a védelmi minisztérium az önkormányzat többszöri igénylése ellenére se hajlandó.

Sepsiszentgyörgyön a halottak napi forgalmi dugók elkerülése végett szerdán egyirányúsítják a közös temető környéki utcákat. A temetőt a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán lehet elhagyni, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A közelben található lőtéren ideiglenes parkolót alakítanak ki. Mindszentek napján a közlekedés átszervezésében és a forgalom irányításában a helyi rendőrség munkatársai segítenek. A hatóságok megkérik a lakosságot, hogy ne parkoljanak a Vár és Vojkán utcában, lehetőségeik szerint használják a tömegközlekedést vagy gyalogosan keressék fel a temetőket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?