Újraindult a felvonó a Bâlea-vízesés és a Bâlea-tó között

Újraindították kedden a Bâlea-vízesés és a Bâlea-tó között közlekedő felvonót. A vállalat vezetőjét azonban péntekre beidézték a prefektúrára, hogy megkérdezzék, teljesít-e minden feltételt a felvonó ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhessenek a turisták, miután az elmúlt években kétszer volt szükség a turisták helikopteres mentésére, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Horaţiu Marin alprefektus. 

A megbeszélésen a vállalkozás vezetője, a katasztrófavédelmi felügyelőség, a csendőrség, a rendőrség és az emelőszerkezeteket ellenőrző állami felügyelet (ISCIR) képviselői is jelen lesznek. Az Brassó megyei ISCIR október 24-én állította ki a drótkötélpályás felvonó engedélyét.A Bâlea-vízesés és a Bâlea-tó között közlekedő felvonó azért fontos a meteorológusok, hegyimentők, turisták számára, mert november elsejétől kezdődően, amikor lezárják a Transzfogarasi utat, ez az egyetlen közlekedési lehetőség a vízeséstől a tóig. 

A felvonó 2017. május 28. óta nem közlekedett, amikor műszaki okok miatt nem állt meg időben és a benne utazó turisták megsebesültek. A baleset miatt bűnvádi eljárást is indítottak a hatóságok. 

2016-ban 70 turista rekedt a Bâlea-tónál, köztük 45 gyerek, akiket helikopterekkel kellett lehozni a hegy lábához, miután a felvonó leállt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?