Még egy medvére sem kapott kilövési engedélyt Hargita megye

Közel két hónapja aláírta a gondot okozó – emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő – nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, viszont azóta egy kilövést sem hagytak jóvá Hargita megyében – írja közleményében Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

A rendelet összesen 140 medve és 97 farkas kilövését teszi lehetővé országos szinten, ebből a várakozások szerint Hargita megye részesedett volna a legnagyobb mértékben, mivel az elmúlt években ebben a régióban volt a legtöbb medvetámadásos és vadkáros eset.

Még ez az intézkedés sem oldja meg a székelyföldi medvekérdést, viszont ezzel a lehetőséggel sem élnek a vadásztársulások. A környezetvédelmi minisztérium hivatalos válasza szerint a rendelet kiadása óta 34 kérés érkezett, összesen 74 veszélyes medve kilövésére, ebből mostanig ötöt hagytak jóvá. Ezekből a jóváhagyásokból egy sem Hargita megyei – nehezményezi a minisztérium, de a vadászok hozzáállását is Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Büntet a környezetvédelmi miniszter, hogy pont Hargita megyére, ahol a legtöbb a veszélyes medve, a legnagyobb a baj, és ahol a legtöbb sérült van, nem ad kilövési engedélyt? Ez lenne a válasz a július 5-i bukaresti tüntetésre, amikor ígéretet tett az intézkedésre?” – tette fel a kérdést a megyeitanács-elnök.

A szakminisztériumi rendelet kiadása után Borboly Csaba többször fordult felhívással a vadásztársaságokhoz, illetve a polgármesteri hivatalok közbenjárását is kérte annak érdekében, hogy minél előbb kérvényezzék a kilövési engedélyt a veszélyes medvék esetében. Ehhez képest mostanig összesen 58 medve és 22 farkas kilövését kérvényezték Hargita megyéből, ezekből harmincat már a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség visszautasított, de több vadásztársulat egyetlen igénylést sem nyújtott be – áll a közleményben.

Mint ismeretes, hétfőn egy 39 éves férfira és a 14 éves lányára támadt a medve Fogarason. Eszméletüknél vannak, de mindketten megsérültek. A környezetvédelmi államtitkár feltehetően már alá is írta az emberek életét veszélyeztető medve kilövési engedélyét.

Kapcsolódók

Kimaradt?