Szakszervezet: félretájékoztat a miniszter a szabaduló elítéltekkel kapcsolatban

Cáfolta az igazságügyminiszter szavait a Pártfogó Felügyeleti Tanácsadók Országos Szakszervezete. Az igazságügyi miniszter azt a tévhitet kelti, miszerint a pártfogó felügyelet megfigyelése alatt fog állni minden fogvatartott, aki a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján a kiszabott időnél korábban szabadul, holott ez nem igaz - hívta fel közleményében a figyelmet a szakszervezet. 

A pártfogó felügyeletek szakembereit tömörítő szakszervezet szerint Tudorel Toader miniszter kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy munkatársaik minden szabadon engedett elítéltet figyelemmel fognak kísérni a több ezerből, akik a a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján kérhetik szabadlábra helyezésüket. Az igazságügyi miniszter állítása viszont nem felel meg a valóságnak, hiszen a pártfogó felügyeleteknek csak azokat a szabadon engedett elítélteket kell figyelemmel kísérniük, akiket az új, 2014-es Büntető törvénykönyv alapján ítéltek el, és akiknek feltételes szabadlábra helyezésükkor még két év vagy annál is több maradna hátra az eredetileg kiszabott büntetésükből. 

A Pártfogó Felügyeleti Tanácsadók Országos Szakszervezete leszögezi, hogy azon több mint 3.000 fogvatartott közül, akik a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján a napokban kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket, vannak olyanok, akiket a régi (1969-es) Btk. alapján ítéltek el, és olyanok is, akiknek két évnél kevesebb marad az ítéletben kiszabott büntetésből - ezeket a személyeket nem kell figyelemmel kísérniük a pártfogó felügyeletek munkatársainak. 

A szakszervezet szerint a miniszter vagy szándékosan manipulálja a közvéleményt - amikor a pártfogó felügyeletekre akarja hárítani a nagyszámú fogvatartott szabadlábra helyezésének társadalmi következményeit -, vagy "meglepő tudatlanságot" tanúsít a szóban forgó felügyeletek szerepével és kötelességeivel kapcsolatban. Az érdekvédelem azt is megemlíti a közleményben, hogy a szeptemberi költségvetés-kiigazítás során 300.000 lejjel csökkentették az Országos Pártfogó Felügyelet költségvetését, így még az is megtörténhet, hogy az intézmény év végére működésképtelenné válik. 

Tudorel Toader miniszter hétfőn úgy nyilatkozott: reméli, hogy nem fog nőni a bűnözési arány a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye miatt, amelynek alapján minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal rövidül le a foglyok büntetése. 

Tudorel Toader újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem tudja, de 'reméli', hogy nem fog nőni a bűnözési ráta az intézkedés nyomán, és hogy ennek érdekében a 2017/169-es törvény alapján szabadon bocsátott fogvatartottakat első perctől kezdve figyelemmel követik majd a pártfogó felügyelet szakemberei. 

A törvény hatályba lépésének első napján 529 fogvatartott szabadult, és további 3.349 lett jogosult arra, hogy kérje feltételes szabadlábra helyezését. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?