„A kormány nem játszadozhat az árva gyermekek sorsával” – utcára vonultak Csíkszeredában

A törvények tiszteletben tartását, méltányosságot, tisztességességet, valamint anyagi támogatást követeltek a Hargita megye szociális és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók Csíkszereda főterén, a prefektusi hivatalnak is otthont adó épület előtt kedd délben.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság alárendeltségébe tartozó intézmények dolgozói tartottak tiltakozó akciót. A Hargita megyei CONCORDIA Szakszervezet – amely a gyermekvédelmi vezérigazgatóság alkalmazottainak az érdekeit képviseli –, valamint a Sanitas egészségügyi szakszervezet tüntetésén a közvélemény figyelmét szerették volna ráirányítani az intézményrendszer nehéz anyagi helyzetére.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság 2640 hátrányos helyzetű gyermeknek és 10 113 felnőtt fogyatékkal élő személynek nyújt szolgáltatást. A pénzalap hiányában az intézmény 800 alkalmazottja októberben önkéntesen dolgozik. A intézményrendszernek mintegy 11,5 millió lejre lenne szüksége ahhoz, hogy idén megfelelően működjön.

Kuti Carmela, a CONCORDIA Szakszervezet elnöke a helyszínen emlékeztetett, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság vezetősége már idén áprilisban jelezte az illetékes hatóságok felé a pénzügyi problémákat, amelyek abból adódnak, hogy 2017-re a gyermekvédelmi rendszer működtetésére az áfából leosztott összeg kevesebb volt, mint 2016-ban (86,5%), holott a személyzeti költségek 50 százalékkal növekedtek a 250/2016-os bértörvény értelmében.

 „Habár közeleg a tél, még nincs beszerezve a téli tűzifa, és várható, hogy felfüggesztik a villanyáram- és gázszolgáltatást is. Fennáll a veszélye annak, hogy az intézmény vezetősége nem tudja biztosítani a központokban elhelyezett gyerekek, fogyatékos személyek számára az élelmet, gyógyszert és tisztálkodószereket. A kormány tagjai a saját biztos fizetésükkel, a speciális nyugdíjakkal, valamint a járulékok alkalmazottaktól való levonásával vannak elfoglalva és nem gondolnak az állami gondozott gyerekekre, felnőttekre” – jelentette ki a szakszervezet elnöke.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője felszólalásában elmondta, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan megalázták a gyermekvédelmi és szociális ágazatban dolgozókat elsősorban az alacsony bérezésekkel.

„Megaláznak most is, amikor a bérezési rendszerben jobb lett a helyzet, de nem biztosítanak alapokat, hogy azokat ki tudjuk fizetni. Megalázzák ugyanakkor a gyermekeket és a fogyatékkal élőket, akiket ellátunk, hiszen az elmúlt hónapokban már sok esetben adományokból kellett segítenünk őket” – mondta Elekes Zoltán, aki szerint az érintett ágazatokban dolgozóknak büszkéknek kell lenniük arra, amit csinálnak.

Pătraşcu János, a Szépvízi Öregek Otthonának igazgatója ismertette azokat a jogszabályokat, amelyek alapján a kormánynak kötelessége lenne biztosítani az ellátáshoz szükséges pénzalapokat. Mint mondta, a kormány nem játszadozhat az árva és a fogyatékkal élő gyermekek sorsával.

„A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az ország gazdasága jobban teljesít, de azt nem mondják sehol, hogy az adók és az árak is növekedtek. A kormánytagok a közalkalmazotti bérek növelésével csak saját és a közvetlenül nekik dolgozók bérét akarták növelni” – vélte az intézményvezető.

Hozzátette, hogy vélhetően 2018-ban sem javul a helyzet, éppen ezért a két másik, szintén nehéz helyzetben lévő megyével, Vaslui-jal és Iaşi-sal – ahol szintén tiltakoztak kedden – közösen próbálnak megoldást találni. Egyébként az ország 24 megyéjének szociális és gyermekvédelmi rendszere érintett az ügyben, de Hargita mellett a másik említett két megye helyzete hasonlóan súlyos.

A szakszervezetek képviselői Jean-Adrian Andrei prefektushoz fordultak beadványukkal, amelyben megfogalmazták követeléseiket. A prefektus személyesen vette át azt, és azt válaszolta, hogy kormányhatározattal lehetne megoldást találni a helyzetre. Ígéretet tett továbbá arra, hogy a jövő héten Bukarestben személyesen is közbenjár az ügyben.

A tiltakozók azzal az ígérettel távoztak a megyeszékhely főteréről, hogy amennyiben nem oldják meg a helyzetüket, november 15-én ugyanitt, ugyanebben az órában újabb tüntetést tartanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?