'56 Sepsiszentgyörgyön: a szabadságért keményen kell harcolni

„A szabadságot nem adják ingyen, nem jön magától, keményen kell harcolni érte”, fogalmazta meg hétfő este a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban tartott megemlékezésen Benkő Erika.

A sepsiszentgyörgy parlamenti képviselő az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján tartott beszédében kifejtette: „olyan világban élünk, amikor nem a tolerancia és a tisztelet érvényesül, hanem az uszítás, a paranoia és a félelem”.

Benkő Erika emlékeztetett, hogy a történelemben a korszakok váltogatják egymást, hol az elnyomás, hol a szabadság. Ez mindig azon múlik, hogy az emberek meddig képesek elmenni a szabadságuk védelmében. A képviselő szerint akik ötvenhatban elmentek a falig, azért maradnak örök hősök, mert pontosan tudták, mivel állnak szemben, és mégis áldozatokat hoztak, mert hittek egy jobb világban.

Hozzátette: ma azt látjuk, hogy a „szabadság” fogalmát is egyre furcsábban értelmezik: szabadok vagyunk nem beszélni a nyelvünket, szabadok vagyunk nem használni a zászlónkat, és szabad ünnepelnünk egy ország létrejöttét, mely nem hajlandó megadni nekünk azt, amit létrejöttekor ígért. Benkő Erika szerint „ötvenhat óta pontosan tudjuk, hogy az elnyomás csak addig tart, ameddig az emberek engedik, hogy elnyomják őket.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából Sepsiszentgyörgyön hétfő este megkoszorúzták a forradalmi mártítok emléktábláit és az 56-os emlékparkban emlékműsorra került sor majd a résztvevők fáklyás körmenete az Erzsébet parkba vonult, a kommunizmus áldozatai emlékére felállított kopjafához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?