Bővítenék a nagyváradi városi kórházat

Nagyvárad önkormányzata a kórházi decentralizációnak köszönhetően vehette kezelésébe a városban működő egészségügyi intézményeket. Az önkormányzat a Dr Gavril Curteanu Városi kórházat (volt gyermekkórház) bővítené.

A tervekről Maria Silgahi, a kórház menedzsere és Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere számolt be pénteken. Mint elhangzott, a kórházaknak az önkormányzat kezelésébe való kerülése után több átszervezés is volt, ezek – és a születések számának csökkenése nyomán – az egykori gyermekkórház hat emeletén felnőtteket kezelnek, és három emeleten gyermekeket.

Az önkormányzat a kórház vezetőségének javaslata nyomán döntött az újépületszárny megépítéséről a kórház udvarán. Az új szárnyat – ebben a gyermekgyógyászati osztályok kapnak helyet – függőfolyósok kötik majd össze a kórházzal, az így felszabaduló emelteken pedig azok az osztályok kapnak helyet, melyek jelenleg nem kielégítő körülmények között működnek.

A befektetés értékét mintegy tízmillió euróra becsülik, ezt részben az önkormányzat, részben a kórház finanszírozza, a pontos összeg a 2018 januárjára elkészülő megvalósíthatósági tanulmányból derül majd ki.

A kórház egyébként idén mintegy kétmillió eurót fordított befektetésekre a saját költségvetéséből. Maria Silaghi elmondta, hogy többek között a földszintet újították fel több mint 500 ezer lejért, közel ugyanennyiért vásároltak berendezéseket a patológiának és a proszektúrának, illetve a tüdőgyógyászat Izvorul utcai épületébe is befektettek több mint 635 ezer lejt, többek között felújításokra és öltözőkre, liftre, és 1,2 millió lejért vásárolnak majd egy komputertomográfot is, amelyet kizárólag a gyermekosztályok használhatnak majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?