Kártérítést kapnak a nem megfelelő körülmények között fogva tartott elítéltek

Valószínűleg napi 5 és 8 euró közötti összeget fizet majd az állam kárpótlásként azoknak az elítélteknek, akik a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályba lépése előtt szabadultak a börtönből, és nem megfelelő körülmények között töltötték le büntetésüket - nyilatkozta pénteken Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A tárcavezető rámutatott, az Emberi Jogok Európai Bíróságán több ezer olyan per van folyamatban, amelyeket a börtönben tapasztalt körülmények miatt indítottak az elítéltek az állam ellen. "Azok esetében, akik még börtönben ülnek, harmincnaponként hat nappal lerövidítik a büntetést. De olyanok is vannak, akik már letöltötték a büntetésüket, a perük viszont még folyamatban van. (...) Ők pénzbeli kárpótlásban részesülnek majd" - magyarázta Toader.

A miniszter hozzátette, Magyarország napi 5, Olaszország napi 8 eurós kártérítést fizet azoknak, akik nem megfelelő fogva tartási körülmények között töltötték le büntetésüket.  "Az EJEB úgy ítélte meg, hogy mindkét összeg méltányosnak tekinthető. Valószínűleg hasonló összegű kárpótlást szabnak meg nálunk is, de ezt a kormánynak kell törvénytervezetbe foglalnia, majd pedig a parlament dönt. (…) Az államnak teljesítenie kell ezt a kötelezettségét" - tette hozzá Tudorel Toader.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?