Hajtányra, magyar! – gombamódra szaporodnak a felnőtt rollerek az erdélyi utcákon

Gyorsabb, mint a gyaloglás, biztonságosabb, mint a kerékpározás, ráadásul a rollert egyszerűbb és olcsóbb karbantartani, mint a biciklit.

Az első rollerező felnőttet vagy tíz évvel ezelőtt láttam, Nagyváradon. Az illető történetesen ismerősöm volt, aki akkoriban a prefektúrán dolgozott. “Úgy megbámulnak, mintha űrlény lennék” – mesélte nevetve, mikor arról kérdeztem, hogyan reagálnak a járókelők, ha meglátják. Kolozsváron másfél-két éve kezdtek el sokasodni az utcai rollerrel közlekedők. Napjainkban szinte nem tudok úgy átvágni a városközponton, hogy ne botlanék legalább egy rolleres fiatalba, de láttam már ötvenes, zakós hajtányost is.

Fodor Tünde felnőtt fejjel három hónapja pattant először rollerre. “Korábban gyalogjáró voltam, busszal nem sűrűn közlekedtem. A hajtány azért jó, mert gyorsabb, mint a gyaloglás, a biciklinél pedig lassabb, de sokkal biztonságosabb. Mióta rollerezek, az autósok nem dudálnak rám, a gyalogosok nem néznek rám csúnyán. A karbantartása sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint a kerékpáré” -  sorolja interjúalanyom a korábban kizárólag gyerekjátékként számon tartott jármű előnyeit.

Az sem elhanyagolható szempont, teszi hozzá, hogy öszecsukható, ezért aztán bárhová be lehet vinni, nem kell a lelakatolásával bíbelődni. A lakása és a munkahelye közötti viszonylag kis távolságot naponta rollerrel teszi meg, de akkor is felpattan rá, ha hoszzabb utat akar megtenni a városban, kivéve, ha dombra kell felkapaszkodnia.

“A sportot teljesen nem helyettesítheti, de azért  megdolgoztatja az izomzatot. Az első napokban izomlázam volt tőle” – magyarázza Fodor Tünde. Ő egy egyszerűnek számító hajtányt használ, amelyet körülbelül 300 lejért lehet megvásárolni, de vannak ennél lényegesen drágább, négyszámjegyű árú modellek is.

Van elektromos meghajtású is

A városi rollerek növekvő népszerűségét jelzi, hogy a hazai Decathlon áruházakban jelenleg kilenc típus közül válogathatnak a vásárlók. A legolcsóbb 299,90, a legdrágább pedig 2099,90 lej, ez utóbbi elektromos meghajtású. Két év leforgása alatt hozzávetőleg megduplázódott a felnőtt rollerek eladása, mondja Gergely Béla, a kolozsvári Bella Bike szaküzlet tulajdonosa. A kereslet március, április tájékán, a jó idő beköszöntével ugrik meg, legkelendőbbek a 100 és 450 lej közötti modellek.

Romániában egyetlen rollereket gyártó cég van, a craiovai Nextrom Industries, mely saját fejlesztésű elektromos rollereket állít elő és forgalmaz E-twow márkanévvel. Csúcstermékük az E-twow booster, amely 3600 lejbe kerül, körülbelül 25 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, maximális sebessége pedig 30 km/óra.

A rolleresek jellemző módon a járdán közlekednek, ám ez nem minden esetben szabályos. Az érvényes szabályozás értelmében a 25 km/óránál nagyobb sebességre képes motoros járművek, így a prémium kategóriás elektromos rollerek is, mopednek minősülnek, amelyeket be kell iratni a forgalomba, s kizárólag A-kategóriás gépjárművezetői jogosítvány birtokában használhatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?