Sok elítélt szabadul csütörtöktől a romániai börtönökből

Csütörtöktől kezdik kiengedni a börtönökből azokat az elítélteket, akik a büntetés-végrehajtást szabályozó törvény módosításának értelmében korábban szabadulhatnak, mert nem megfelelő körülmények között tartották fogva őket.

Erről Tudorel Toader igazságügyi miniszter számolt be szerdán. A tárcavezető nem részletezte, hány elítéltet helyeznek szabadlábra a törvénymódosítás révén. „A börtönök illetékes bizottságai már elvégezték a számításokat. Holnap szabadulnak az első elítéltek” – jelentette ki.

A júniusban hatályba lépett törvénymódosítás szerint minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. Azoknak is lerövidítik a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.

A "szabadnapok" kiszámításánál az utóbbi öt évet számolják bele, mivel az Európai Emberjogi Bíróság 2012-ben hozta meg első, úgynevezett "pilótaítéletét" (az azonos témájú ügyeket egységesítő modellértékű döntését) Románia ellen a börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt.

Áprilisban az EJEB felszólította Romániát, hogy fél éven belül dolgozzon ki ütemtervet a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére, a büntetés-végrehajtási intézményekben uralkodó körülmények ugyanis sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkelyét. A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.

Kapcsolódók

Kimaradt?