Hazazavartak több mint húsz diákot egy kolozsvári iskolából a hosszú hajuk miatt

Több mint húsz diákot zavartak haza kedden a kolozsvári görög katolikus felekezeti iskolából, mert hosszú volt a hajuk vagy szakállt viseltek.

A szigorú intézkedésről az Inochentie Micu Líceum egyik diákja számolt be a Facebook-oldalán. Mint írta, kémia órán bement az osztályterembe az igazgató, és kitessékelte a „szemérmetlenül hosszú” hajviselete miatt. „Amikor kiértem az udvarra, ott sorakozott 20-25, hozzám hasonlóan hosszú hajú vagy szakállas diák, akik arra vártak, hogy kitegyék őket az iskolából” – idézte fel a történteket a fiatal.

Petrică Daniel Tintelecan, a líceum igazgatója megerősítette a Transilvania Reporter portálnak, hogy kedden hazaküldött több diákot a hajviseletük miatt. Ám arra hivatkozott, hogy mindannyian megszegték az iskola belső szabályzatát, amelyet korábban mindannyian tudomásul is vettek.

A pedagógus elmondta, tanévkezdéskor tapasztalta, hogy a diákok egy része hosszú hajjal, szakállasan tért vissza a vakációból. Ezért két hete összehívta a diákságot az udvaron, és figyelmeztette őket a szabályzat betartására. „Ma reggel végigjártam az osztálytermeket, és nem tapasztaltam változást” – magyarázta. Az igazgató szerdára behívatta az iskolába a szülőket is, hogy „átbeszéljék” ezt a problémát.

A Kolozs megyei főtanfelügyelő kabinetfőnöke, Andreea Coroian Goldiş elmondta: az igazgató csak a szabályzatnak szerzett érvényt. „Ez egy felekezeti iskola, amelynek a belső szabályzatát a szülői közösség és a diákok is tudomásul vették. Most csak annyi történt, hogy többszöri figyelmeztetés után hazaküldték a szabályszegőket” – jelentette ki a tanfelügyelőség képviselője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?