Közel ötszász bányászt bocsátanak el Hunyad megyében az év végéig

A Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) alkalmazottjaként dolgozó, közel ötszáz bányász veszítheti el munkahelyét ez év végéig. A csoportosan elbocsátott vájárok végkielégítést kapnak majd – közölte az Agerpres hírügynökséggel a Muntele (Hegy) szakszervezet elnöke, Darius Câmpean. 

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint keddtől kezdődően a CEH döntéshozói megtudakolják az alkalmazottaktól, hogy ki szándékozik önként elhagyni munkahelyét. 

Darius Câmpean közölte, a terv értelmében idén 490 alkalmazottat bocsátanak el a lupényi és lónyai bányáktól, a végkielégítés körülbelül nettó 31 000 lej lesz. Elsősorban azoktól válnak meg, akik 2018 márciusáig elérik a nyugdíjkorhatárt, vagy termelőképességük alacsony, esetleg súlyos betegségben szenvednek, ami nem teszi lehetővé a nehéz fizikai munkát. 

A lupényi bányát 2024-ig bezárják. A szakszervezetek jelenleg azt próbálják elérni az energiaügyi minisztériumnál, hogy 2018 végéig folytatódjon a kitermelés, majd 2021 júliusáig a bányák bezárását előkészítő folyamatokon dolgozzanak a vájárok. 

Kapcsolódók

Kimaradt?