Szemtanú a pataréti tűzről: „Összefüggő lángtömb volt az egész szeméthegy”

Kigyulladt és egész éjjel lángolt a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelep. A Kolozs megyei készenléti felügyelőség tájékoztatása szerint 8 tűzoltóautóval 32 katonai tűzoltó oltotta a lángokat, amelyek mintegy ezer négyzetméteres területen harapóztak el. A tüzet még most sem sikerült teljesen felszámolni, a reggeli órákban elfojtva még néhány helyen parázslott a hulladék. A szeméttelepen, amelynek közelében körülbelül 1500-an élnek, hatalmas a füst.

Egy éven belül ez a második tűzeset.

Szakáts István, a Pata Cluj projekt egyik ötletgazdája, az AltArt elnöke szerda este, illetve csütörtök reggel járt a helyszínen. Elmondta, szerda este kilenc óra körül körülbelül húsz méterre csaptak fel a lángok a szeméthegyből, hatalmas volt a tűz.  „Összefüggő lángtömb volt az egész szeméthegy” – magyarázta Szakáts.

​Csütörtök reggelre már sikerült elfojtani a lángokat, de a füsttől nem sikerült megszabadulni. „Amikor a helyszínen jártunk a reggeli órákban, egy tűzoltó továbbra is öntözte a szemetet, nyilván azért, hogy a mélységében égő szeméthegy ne kapjon újra lángra” – részletezte az aktivista.

Úsznak a füstben a patarétiek

Pataréten négy közösség él. A mérgező füstöt okádó szeméthegytől körülbelül 50 méterre él az a közösség, amely a hulladékválogatásból tartja el magát. „Itt akkora a mérgező füst van, hogy nem tudsz megmaradni, nem tudsz lélegezni” – számolt be az aktivista.

A Coastei utcából kilakoltatott, körülbelül háromszáz főből álló közösség 300-400 méterre lakik a szemétlerakótól. A Dallas-közösség 550 emberből áll, ők szintén szemétfeldolgozásból élnek. „Ezeknek az embereknek a drámája az, hogy amíg a tüzet el nem oltják teljesen, addig nem tudnak dolgozni. Ezeknek az embereknek nincs félre tett pénzük, napi negyven lejeket keresnek szemétszedésből és van négy-öt gyermekük. Képzeld el, hogy most, ebben a pillanatban pénz nélkül maradsz, és két hétig nem is lesz, és ott vannak a gyermekeid. Mit csinálsz?” – tette fel a kérdést Szakáts.

A negyedik, 700-750 emberből álló kolónia bő egy kilométerre lakik a szeméthegytől.

Gyújtogatás történt?

Arra a kérdésre, hogy megítélése szerint gyújtogatás okozta-e a tüzet, Szakáts szerint nem itt keresendő a lényeg: „A lényeg az, hogy a tűz jelzi a Kolozs megyei tanács elnökének, a polgármesternek, az összes politikai vátesznek, hogy ezt a problémát nem lehet eldugni. Abban a szupertoxikus környezetben él 1500 ember, akinek a negyven százalékát a hatóságok lakoltatták ki”.

Szakáts megítélése szerint ugyanakkor nem lehet elmenni amellett, hogy a környezetvédelmi miniszter a napokban tett látogatást a helyszínen. Emlékeztetett, hogy az előző tűzesetnél sem állítottak elő senkit, pedig elindult a vizsgálat.

Mint arról már beszámoltunk, hétfőn a helyszínen tett látogatást a környezetvédelmi miniszter, hogy felmérje, hogyan folyik kontrolálatlanul a patatéri szeméttelepből a mérgező csurgalék. A tárcavezető arra is kíváncsi volt, miért húzódik hét éve az integrált hulladékfeldolgozó és -tározó megépítése.

Az országos környezetvédelmi őrség főbiztos-helyettese, Szép Róbert a Maszolnak elmondta, egy bukaresti delegáció ezekben az órákban érkezett meg Patarétre, hogy a helyszínen mérjék fel a károkat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?