Múzeummá alakítanák az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyt

Az önkormányzat tulajdonában levő neobarokk kastély látnivalóit egy pályázat keretében bővítenék egy komplex, öt szobát átölelő Rhédey-múzeum létrehozásával – tájékoztat csütörtöki közleményében az erdőszentgyörgy önkormányzat.

Az Erdőszentgyörgy szívében álló Rhédey-kastély sokak számára vonzó turisztikai látványosság. A jelenleg tematikusan berendezett szobákat sok vendég keresi fel, az országból és külföldről érkező turisták ezáltal betekintést nyernek a kis város kultúrájába, történelmébe. Az emeleten lévő bözödújfalusi emlékszoba az elárasztott településnek állít emléket, a néprajzi szoba kulturális értékként van jelen, míg a Láthatatlan Székelyföld néven ismert szoba híres épületek makettjeit örökíti meg látássérültek számára is.Fotó: kastelyerdelyben..ro

Az önkormányzat tulajdonában levő neobarokk kastély látnivalóit egy pályázat keretében bővítenék egy komplex, öt szobát átölelő Rhédey-múzeum létrehozásával. A kastélyban született Rhédey Claudiáról, valamint férjéről Alexander von Württemberg-ről nevezetes épületben létrehozandó múzeum elsősorban a Rhédey család és a kastély történetét fogja ismertetni, de emellett a grófnő ikonikus személyiségét és az erdélyi nemesség életének egy szeletét is közelebb hozza majd a látogatókhoz a kiállított tárgyak által.

Az elképzelések szerint a múzeum a lehetőségekhez mérten eredeti tárgyakkal lesz berendezve – bútorokkal, szőnyegekkel, személyes tárgyakkal és hasonló örökségekkel –, amelyek korhűen érzékeltetik majd a 17–19. század nemeseinek életét. Emellett világító elemek és a századnak megfelelő textíliákkal is díszítik majd a múzeumot. A múzeumban a falra rögzített televíziókban dokumentumfilmeket láthatnak a kíváncsiskodók, ezek szintén a Rhédey család életét hivatottak megismertetni.

A múzeum létrehozása és megvalósítása történészek segítségével zajlik, több ország levéltáraiban végzett kutatására alapszik. A levéltári munka napjainkban is folyamatban van, nem kevés sikerrel, és 2018 szeptemberében zárul le. 

"A múzeummal adósok vagyunk a Rhédey családnak"

Menyhárt István projektmenedzser elmondta, a 2018-as szeptember 21-ei Rhédey Napok keretében mutatják be a levéltári munka eredményeként meglelt információkat. Ugyanakkor kiemelte: reméli, hogy a pályázatot még idén elbírálják, és hozzáláthatnak a megvalósításnak, amellyel „adósok vagyunk a Rhédey családnak, nemcsak mi, hanem a magyar történetírás is, hisz ez a tematika országokat összekötő nagyságú, amelyben érintett Románia, Németország és Anglia mellett Ausztria és Magyarország is”.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere is támogatja a Rhédey-múzeum létrehozását. „Nagyon sok munkánk áll amögött, hogy Erdőszentgyörgy olyan turisztikai célpont legyen, ahová érdemes eljönni látogatóként. Az elmúlt időszakban is folyamatosan tettünk azért, hogy a város látványosságait népszerűsítsük, és ez a törekvés közel sem ért még véget. A Rhédey-múzeum létrehozása egy olyan kezdeményezés, amely méltó módon ismerteti településünk büszkeségét, a Rhédey-kastélyt, a Rhédey családot, valamint Claudia grófnő ikonikus alakját. Szeretnénk, ha Erdőszentgyörgyön nemcsak átutaznának a turisták, hanem érdemesnek tartanák arra, hogy itt töltsenek néhány órát, ezáltal is öregbítve, és messze víve városunk hírnevét” – hangsúlyozta a polgármester.Fotó: kastelyerdelyben.ro

A Rhédey-múzeum mellett másik két pályázat is folyamatban van. Egy, a kastély előtti tér rendezésére vonatkozó projekt van előkészületben, egy másik által pedig a valamikori kastélykertet szeretnék szebbé tenni.

Az erdőszentgyörgyi önkormányzat közleményében arra kér mindenkit, hogy ha bármilyen, a Rhédey családhoz, -kastélyhoz vagy az említett korhoz kapcsolódó tárggyal, képpel, leírással rendelkezik, bocsássa azt örökre vagy ideiglenesen a múzeum rendelkezésére, vagy jelezze szándékát a kastélyban Menyhárt István projektmenedzsernél. A tárgyakat, dokumentumokat elektronikus formában a menyhart_i@yahoo.com e-mail címre is eljuttathatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?