Fontos műemlékeket restaurálnak Háromszéken

Négy fontos háromszéki műemléket restaurálnak uniós forrásból: a Lemhény és Kézdialmás között található Szent Mihály műemléktemplomot, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttest, a nagyajtai unitárius erődtemplomot és a dálnoki református templomot.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség Sepsiszentgyörgyön tartotta közgyűlését, amelyen Simion Crețu, az ügynökség igazgatója bejelentette, hogy felújítják a Lemhény és Kézdialmás között található Szent Mihály műemléktemplomot, amelyre 6, 6 millió lejt szánnak. Továbbá 16,5 millió lejjel finanszírozzák a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesének felújítását, illetve 6,2 millió lejes támogatást nyertek a nagyajtai unitárius erődtemplom restaurálására, és szerződési fázisban van a dálnoki református templom felújítására benyújtott pályázat, amelyre 2,7 millió lejt költenek.Szent Mihály templom | Fotó: a háromszéki önkormányzat sajtóirodája

A műemléképületek felújítása mellett 18,6 millió lejes pályázatot nyertek a kovásznai városi úthálózat korszerűsítésére, számolt be a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője. Hozzátette: a Regionális Operatív Program 2014–2020 között elérhető alapjaiból az eddigi elbírálások alapján közel  51 millió euró érkezik Kovászna megyébe, ezen kívül Sepsiszentgyörgynek, mint megyeszékhelynek külön 21 millió euró áll a rendelkezésére. Az egy főre eső, leszerződött összegek tekintetében a Központi régióban Kovászna megye élen jár” – tette hozzá Tamás Sándor háromszéki tanácselnök.

Elmondta: a fejlesztési ügynökség sepsiszentgyörgyi közgyűlésén szóba került a brassói reptér kérdése. A jelenlevők határozatban rögzítették, hogy a marosvásárhelyi és a nagyszebeni légikikötő mellett a brassói reptér is a térség fejlődésének kulcsszereplője, ezért hivatalosan is kérik, kerüljön be az országos közlekedési kerettervbe a Cenk alatti város reptere is. Tamás Sándor tanácselnök és Antal Árpád polgármester a megye, illetve a város anyagi hozzájárulását is felajánlotta a brassói reptér kialakításához. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?