Jóváhagyták négy Csík környéki medve kilövését

Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere tájékoztatása szerint az AVPS Csíkszereda vadászegyesület négy kilövési kérelmét jóváhagyták. A vadászegyesület Csíkszentdomokos, Csíkjenőfalva-Csíkkarcfalva, Kászonok, Csíkszentimre-Csíkszentkirály közigazgatási területeit érinti – számolt be Facebook oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A múlt héten két egymást követő napon is támadt a medve Csíkszentdomokoson, két gazdaságot károsítva meg egy-egy tehénnel. Idén ez már a sokadik eset Csíkszentdomokoson. A további támadásokról a Vadkárok Székelyföldön közösségi oldalon találnak információkat.

Mint arról már hírt adtunk, felhívással fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vadásztársulatokhoz és a polgármesteri hivatalokhoz, hogy minél előbb kérvényezzék a beavatkozási engedélyeket a veszélyes medvék ügyében, miután szeptember 4-én megjelent a hivatalos közlönyben is a Környezetvédelmi Minisztérium által kibocsátott rendelet.

A kárbejelentések megtörténtek és felmérték a kárt, ezt követően kérték a veszélyes egyedek kiemelését, amelyet csütörtökön agytak jóvá.

"Nagy bajnak tartom a hitetlenséget és a bizalom hiányát, és azt a fajta gondolkodást, hogy nem érdemes kérni a derogálást, mert úgysem hagyják jóvá!" – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Idén már 11 esetben támadt emberre a medve Hargita megyében és több száz haszonállatot pusztítottak el.

Jelentés készül

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága raportőreként is jelentést készít a medvék által okozott károk témájában, aki részt vett szeptember 18-án a RB ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy) szakbizottságának ülésén a konfliktust okozó fajokkal való együttélés témában, az erről szóló sajtóközlemény itt olvasható.

Mint korábban beszámoltunk, petíciót nyújtottak be a nép ügyvédjéhez, hogy vizsgálja felül a miniszteri intézkedést, amelynek következtében két éve gyakorlatilag megbénították a vadgazdálkodást, ennek következtében pedig elszaporodtak a nagyvadak, amelyek nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem a lakosságra is veszélyt jelentenek. Az aláírásgyűjtés szeptember 16-án zárult, az összegyűlt íveket szeptember 20-án személyesen vitte el Borboly Csaba megyeitanács-elnök Bukarestben a nép ügyvédje hivatalához.

Mivel jelenleg az áldozatok semmilyen kártérítést nem kapnak az államtól, Hargita Megye Tanácsa ez esetben is fel kíván lépni az ügyben, akárcsak a medvetámadások problémájában, és a Vidékfejlesztési Egyesülete segítségével gyűjtést szervez az áldozatoknak. Az adományokat a RO23RZBROOOOO60019658387 számlaszámra lehet eljuttatni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?