Gyilkos városkapu Temesváron: magyarázkodik a polgármester?

1980-ban építették, de mindössze két éve, 2015-ben újították föl több mint 50 ezer euróért azt a temesvári városkaput, amelyik egy autóra zuhant a vasárnapi viharban, és a járművet vezető 24 éves fiatal halálát okozta.Fotó: opiniatimisoarei.ro

Mint arról beszámoltunk, a Bánságon és Erdélyen végigsöprő kegyetlen vihar a legfrissebb, hétfői mérleg szerint 8 halálos áldozatot és 137 sebesültet követelt, és hatalmas anyagi károkat okozott. Hétfőn elkezdtek a hatóságok egymásra mutogatni, keresték a felelősöket. A legfrissebb fejlemény szerint egy mobiltelefonos gyorsriasztási rendszert dolgoz ki a kormány a Készenléti Főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) és a különleges kommunikációs szolgálat (STS) közreműködésével Sistem Alert néven. A platform elvileg lehetővé fogja tenni, hogy a lakosokat időben figyelmeztessék, ha szélsőséges időjárás, tűzvész, robbanásveszély vagy egyéb kockázatos eset van kialakulóban.

Hivatalból öt bűnvádi eljárást indítottak a Temes megyei hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a vihar következtében. Eljárás indult a 24 éves temesvári áldozat ügyében is, aki úgy veszítette el életét, hogy a Lugos felőli bejáratnál az autójára zuhant a városkapu. 

Temesvár polgármestere, Nicolae Robu Facebook-oldalán reagált hétfőn a történtekre. A bejegyzésben kitért arra, hogy a városkapu 1980-ban épült, aminek elvileg nagyon szolidnak kellett volna lenni, ugyanis úgy tervezték, hogy a kapu erős tartóoszlopaira fogják felaggatni azt a szerkezetet, amivel különleges helyzetekben leállíthatják a közlekedést – ami az elöljáró szerint a kommunizmusban indokolt döntés volt, mert a hatóságok nehezen fogták el a fegyvercsempészeket.

Robu megjegyezte: a városkaput 2014–2015 között újították fel, amelynek célja tulajdonképpen ennek „szebbé tétele” volt. A munkálatokat a Starleto SRL végezte több mint 50 ezer euróért, mutat rá a ziuadevest.ro bánsági hírportál, amelynek információi szerint a cégre nem licit során került a választás, hanem felkérést kapott az önkormányzattól.

Temesvár polgármestere a közösségi oldalon azt is leírta, hogy a vasárnapi viharig semmilyen panasz nem érkezett a városkapu stabilitására vonatkozóan. Az ügyészség által elindított eljárás Robu szerint természetes, és meggyőződése, hogy a nyomozás során minden részlet világossá fog válni. Bejegyzése végén részvétet nyilvánított a fiatal fiú gyászoló családjának.

A szerencsétlenség áldozata a 24 éves Vlad Baici, aki a Victor Babeș Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tanult fogászatot.

Andrei Condoroș temesvári építész Facebookon véleményezte a felújított városkaput, amelynek szerinte elsősorban az a nagy hibája, hogy megszüntették a betűk közötti réseket, amely a kommunizmusban épült pannóban lehetővé tette, hogy a szél a betűk között is áramoljon, így erős vihar esetén nem ugyanilyen erővel dőlt volna le a városkapu.

Az országban nyolc halálos áldozata és 137 sebesültje volt annak a viharnak, amely vasárnap délután söpört végig a bánsági és az erdélyi megyéken. A katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint az erős szél 137 épület tetőszerkezetét károsította, 290 fát döntött utakra, autókra. Az úttestre dőlt fák miatt 12 országúton és hat megyei úton szünetelt több-kevesebb ideig a forgalom. A vasúti pályát 42 szakaszon zárták el a sínekre zuhant fák. Az országban 568 település maradt teljesen vagy részben áramellátás nélkül. Temes, Bihar, Arad és Kolozs megye 42 iskolájában szünetelt hétfőn a tanítás a vihar által okozott károk miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?