Szilágyi Páltól búcsúzik az RMDSZ

Megrendülten hajt fejet az RMDSZ Szilágyi Pál matematikus, egyetemi tanár, intézményépítő előtt, kegyelettel emlékezik mindazon vállalásokra, amelyeket az erdélyi magyar oktatás előmozdításáért, kiszélesítéséért tett - áll az RMDSZ vasárnapi közleményében.

Szilágyi Pál szeptember 16-án hunyt el.

Szilágyi Pál a rendszerváltást követően életét végérvényesen a magyar nyelvű felsőoktatás fejlesztésének szentelte. 1996-tól a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyetteseként elengedhetetlen szerepe volt a magyar tagozat kiépítésében, de jelentős része volt az erdélyi magyar magánegyetemek hálózata fejlesztési programjának kialakításában is. 

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektoraként Szilágyi Pálnak a legnehezebb időszakban kellett helyt állnia. Hite, konoksága és munkabírása vezette az intézményépítésben, segítette át az egyetemet útkeresési időszakán. 

Tisztában volt azzal, hogy Románia magyar nyelvű egyetemi oktatásának problémáit, hiányosságait nem elegendő csupán papírra vetni. Minden megjelentetett tanulmánynál, minden leírt szónál több a változtatásnak, a jobbításnak alárendelt akarat – és ő élen járt ebben is.

Szilágyi Pál tudta, hogy az a nemzet, az a közösség, amely gyermekei, felnövekvő nemzedékének fejlődésébe fektet, nem elvándorolni készül, hanem szülőföldjén akar boldogulni, jövőt tervezni magának.

Ő itthon képzelte el közössége jövőjét. Emellett kötelezte el magát. Ezért dolgozott. Munkássága mély nyomot hagy az erdélyi magyar felsőoktatáson.

Isten nyugtassa Szilágyi Pált!

Vigasztalódást gyászoló családjának, szeretteinek!

Kelemen Hunor
szövetségi elnök

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?