Megaláztak egy fogyatékkal élő magyar fiút egy tusnádfürdői szállodában

Elutasította egy fogyatékkal élő fiatalember elszállásolását egy tusnádfürdői hotel, mert felnőtt pelenka viselésére szorul. Nem ez az első eset, hogy a szálloda kitessékeli a mozgássérült vendégeket.

A Digi24 beszámolója szerint Ráduly Tibor a 27 éves fogyatékkal élő fiát szerette volna elszállásolni a hotelben. A tolószékes fiatalembernek gyógykezelésre szolgáló üdülőjegye volt az Országos Nyugdíjpénztártól. Apja előzőleg telefon érdeklődött a biztosítóval szerződésben álló hotelnél a szálláskörülményekről.

„A recepciós megkérdezte tőlem, hogy a fiam netán felnőtt pelenkára szorul-e. Azt mondtam, hogy igen. Azt a választ kaptam, hogy akkor sajnos nem tudják fogadni” – mesélte a hírtelevíziónak Ráduly Tibor. Az apa nem törődött bele az elutasításba, felkereste személyesen is a fiával a szállodát.

Végül csak kaptak egy szobát, de ehhez hozzájárulhatott, hogy egy televíziós stáb is megjelent a helyszínen. A szálloda igazgatója, Ileana Colcer azzal indokolta az elutasítást, hogy nem merik vállalni a felelősséget a fogyatékkal élő szállóvendégek testi épségéért.

„A mozgássérültek kezelését szerintem erre szakosodott központokban kellene végezni, nem hotelben. Ha véletlenül leesik a masszázságyról, ki felel érte?” – védekezett az igazgató. A Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóhelyettese azonban Digi24-nek megerősítette: az intézménnyel szerződésben álló szállodák „normális körülmények között” kötelesek gyógykezelésben részesíteni a hozzájuk küldött betegeket.

„Nagyon megaláztak minket. Még soha nem fordult elő velünk ilyesmi” – nyilatkozta a fiú anyja. A szóban fogó szállodáról kiderült: tavaly hasonló okokra hivatkozva egy brăilai mozgássérült elszállását is elutasította.

Kimaradt?