Tanévnyitóra készülnek a Sapientián – idén is lesz Ezüst Akadémia

Az óvodákban és iskolákban megkezdődő oktatás után tanévnyitóra készül a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is. A felsőoktatási intézmény csíkszeredai karán 385 egyetemista és mesteriző kezdi meg a tanévet szeptember 17-én. Az előző két évhez hasonlóan, idén is várják az 50 évnél idősebbeket az Ezüst Akadémiára.

A Sapientia EMTE csíkszeredai karán idén is 13 alap- és 5 mesterképzés indul, a 2017–2018-as tanévben 21-gyel több diák (összesen 385) iratkozott be az egyetemre, mint tavaly. A szakstruktúra tehát nem változott, és továbbra is valamennyi csíkszeredai szakon hivatalosan elismert oklevelet kapnak a diákok a sikeres államvizsga és dolgozatvédés után.

„Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a sikeresen érettségiző diákok egyre tudatosabban választanak felsőoktatási képzést, kevesebb az átjelentkezés a szakok között, ráadásul az Sapientiára bejelentkezők 95 százaléka be is iratkozik az egyetemre. Szintén javuló tendenciát mutatnak az újonnan beiratkozók középiskolai tanulmányi eredményei, mi pedig igyekszünk az alapképzésben a már meglévő tudásukra alapozni” – nyilatkozta a sajtónak kedd délelőtt Lázár Ede, az egyetem dékánja.

Pap Levente dékánhelyettes hozzáfűzte: a Sapientiát egyre több multinacionális, főként bukaresti székhelyű cég keresi meg, amelyek olyan jól képzett szakembereket keresnek, akik beszélnek magyarul. Ezek a vállalatok rendszerint versenyképes fizetést ajánlanak az új munkatársaiknak is.

„Az Ezüst Akadémia aranyat ér”

Az előző két tanév sikerére való tekintettel, a Sapientia idén is útjára indítja az Ezüst Akadémia elnevezésű oktatási programját, amelynek célközönsége az 50 év feletti korosztály. Az egyetem berkeiben már elterjedt a szlogen, miszerint az Ezüst Akadémia aranyat ér – mondta Pap Levente.

A idei programban is számos olyan előadás szerepel, amelyek nemcsak érdekfeszítőek, hanem hasznos tanácsokkal is ellátják a résztvevőket. Az előadók többek között a Sapientia, a budapesti Corvinus Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem tanárai. Az október 5-től május 23-ig tartó tanévben minden második hét szerdáján egy-egy 60 perces előadást, összesen 14-et tartanak az egyetem nagyaulájában, de a kisaulában is követhető az előadás. A kurzusokon való részvétel továbbra is ingyenes.

Újdonság, hogy a nagy érdeklődés miatt idén nemcsak Csíkszeredában, hanem Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is lesz Ezüst Akadémia. Hargita megye székhelyén 580, a céhes városban 250, míg Kovászna megye székhelyén 300 „diákot” tudnak fogadni. Csíkszeredában 14 és 17 órától is meghallgatható ugyanaz az előadás, ezért azokat, akik nem dolgoznak, nyugdíjasok, arra kérik, hogy a korábbi időpontra foglaljanak helyet.

Az akadémiára az egyetem kapusszolgálatánál található jelentkezési lap költésével, illetve online regisztrációval, a https://csik.sapientia.ro/ honlapon lehet beiratkozni legkésőbb szeptember 22-ig. Az idei tanévre tervezett előadások listája hamarosan elérhető lesz ugyanezen a honlapon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?