Sztrájkba kezdtek Hargita Megye Tanácsának alkalmazottai

Japán sztrájkba kezdett Hargita Megye Tanácsának munkaközössége – döntöttek hétfőn délután a testület soron kívüli ülésén. Az anyagilag lehetetlen helyzetbe került Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal vállalnak így szolidaritást, és hívják fel a figyelmet arra, hogy mielőbb megoldást kell találni.

Az intézmény ellátórendszerébe mintegy 1100 gyermek és közel 200 fogyatékkal élő felnőtt tartozik, de a 10 ezret is meghaladja azoknak a száma, akinek különféle segítségeket nyújt az igazgatóság. Az ő ellátásukhoz körülbelül 20 millió lejre lenne szükség.

Az összeg akkora, hogy a megyei tanács képtelen azt saját költségvetéséből fedezni. A hétfői rendkívüli tanácsülésen költségvetés-módosítást hagytak jóvá, különböző összegeket csoportosítottak át a gyermekvédelmi és szociális igazgatóság befektetési alapjaiból a működésibe – emiatt például tűzbiztonsági fejlesztések maradnak el –, továbbá a tej-kifli program alapjából, valamint kisebb összegű megtakarításokból is pénzt juttattak az igazgatóságnak, így körülbelül 90 ezer lejjel segítették ki a nehéz sorsú Hargita megyeieket.

Amint azt Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette: a pénzhiány nem csak Hargita megyét érinti, mindenhol komoly fejtörést okozott a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságoknak kiutalandó összeg. Ennek oka, hogy 50 százalékkal kellett emelni az alkalmazottak béralapját, viszont a személyzeti költségekre szánt összegeket a korábbi béralap szerint számolták ki.

Más megyék azért vannak szerencsésebb helyzetben, mert az áruforgalmi adóalapból visszatérítendő összegekből fedezni tudták a többletkiadást. Ez a határ menti, valamint a nagy gazdasági erejű megyeszékhellyel rendelkező megyék esetében jelentett nagy előnyt. Továbbá vannak olyan megyék is, amelyek tavalyról megmaradt tartalékalapjukból tudták fedezni a többletköltséget.

Hargita megye nincs ilyen szerencsés helyzetben, ezért a figyelemfelkeltő akcióval sürgetik a megoldást. A japán sztrájk egyébként a fogyatékkal élőket foglalkoztató veszélybe került védett műhelyek megszüntetésére vonatkozó törvénymódosítás ellen is szól, amelyről korábban mi is beszámoltunk. 

Kapcsolódók

Kimaradt?