Tüntetés a katolikus gimnázium védelmében: a szülők nem finomkodtak

FRISSÍTVE: Körülbelül 2500-an vettek részt a marosvásárhelyi katolikus gimnázium védelmében tartott szerda esti tüntetésen. A megmozdulás 45 percet tartott. 

Bár a tiltakozást este hat órára hirdették meg, fél órával a kezdés előtt már sokan kiérkeztek a prefektúra előtti térre - tájékoztat a helyszínről tudósítónk. Az RMDSZ és a Civilek a katolikus iskoláért csoport élőben közvetítette az eseményeket.

A polgármesteri hivatal csak megszorításokkal engedélyezte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a katolikus gimnázium védelmében szerdára meghirdetett tüntetést: csak a járdán és a prefektusi hivatal előtti téren hagyta jóvá a gyülekezést. A tiltakozás pontban 18 órakor Oláh Dénes esperes imájával elkezdődött.

Jakubinyi György érsek magyarul és románul is felolvasta, miért kellett utcára vonulni.  Beszédében az egyházi méltóság bizakodásának adott hangot azért, hogy a kormány, "mely elfogadta a római katolikus egyház törvénykönyvét, amely az iskolákat értéknek tekinti, amely elfogadja a megyéspüspök jogát az iskolák létrehozásának a kezdeményezésére, mely elfogadja a szülők jogát a szabad iskolaválasztásra, nem fog elmenni annak a közösségi akaratnak a folyamatos kinyilvánítása mellett, hogy ennek az iskolának működnie kell".

Az érsek elmondta, az egyház az igazát általában nem az utcákon és tereken, hanem a templomaiban, és ha szükséges a törvényszéken keresi. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében azonban kénytelenek voltak az utcára vonulni. "Ez nem politika. Itt az életünkről van szó, az emberi élethez pedig istentől nyertünk jogot" - idézte Márton Áront, Erdély legendás hírű római katolikus püspökét az érsek. A teljes beszédét itt olvashatják. A szülők részéről Kapás Barna felolvasott egy kiáltványt, amelyben a felszólítják "az összes intézményt, amely illetékes a Római Katolikus Teológiai Líceum és ezáltal a gyermekeink helyzetének kialakulásában, hogy azonnali hatállyal korrigálja a hiányosságokat, hibákat. Biztosítsa gyermekeinknek az alkotmánynak megfelelően a tanuláshoz való jogot, úgy, ahogyan az őket megilleti: megőrizve a családok egységét, testvért testvértől nem szétszakítva, az általuk és szüleik által választott iskolában".

Követelik, hogy tisztázzák az iskola jogi helyzetét. Követelik a tanügyminisztertől a kialakult helyzet azonnali megoldását. Kérik továbbá, hogy a tanügyminiszter hosszabbítsa meg a megbízott iskolaigazgató mandátumát, biztosítsa a tanárok további alkalmazását és az oktatás zavartalan működését. A kiáltvány szövege itt olvasható. A több ezres tömeg tapssal kifejezett legnagyobb elismerését azonban a katolikus gimnázium diákjai nevében szóló Nagy Henrietta váltotta ki. "Az elmúlt évben mi nem azon aggódtunk, hogy nincs meg a házi feladat, hanem azon, hogy nincs meg az iskola (.) Olyan ez az egész mint az az időszak, amiről a szüleink azt mondták: soha nem jöhet vissza. Tévedtek: visszajött. (.) Nem értjük, kinek ártottunk, kinek szúrjuk a szemét. Kinek érdeke, hogy a mi bőrünkön mutassa meg, hogy be lehet zárni egy magyar iskolát" - jelentette ki.

Felidézte: az elmúlt években sokszor elhangzott a felhívás, hogy "ne féljetek!" Hozzátette: félnek, de ennek ellenére sem fognak meghátrálni. "Iskolába akarunk járni! A mi iskolánkba!" - jelentette ki a diák. A tiltakozás 18 óra 45 perckor véget ért. 

A múlt héten bizonyossá vált, hogy a román állami hatóságok a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megszüntetését készítik elő. Erről Liviu Pop tanügyminiszter tájékoztatta Miguel Maury Buendía pápai nunciust. A Maros Megyei Tanfelügyelőség egy augusztus 2-án kimondott jogerős ítélet hivatalos közlésére vár ahhoz, hogy a gimnázium feloszlatását kinyilvánítsa. Romániában szeptember 11-én kezdődik a 2017-2018-as tanév. A katolikus gimnázium több mint háromszáz diákjának és tanárainak még mindig rendezetlen a helyzete. A Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke, Jakubinyi György érsek szerdára, helyi idő szerint 18 órára hívott tüntetni "minden jóakaratú embert" Maros megye prefektusi hivatala elé.

Közel 200 résztvevő Csíkszeredából és környékéről

A vásárhelyi gimnázium ügye a csíkiakat sem hagyta hidegen. A katolikus egyház felszólítását követően azonnal elkezdték szervezni az indulást Marosvásárhelyre. A csíkszeredaiak a város Székelyudvarhely felőli kijáratának közelében, a sörgyár épülete előtti parkolóban gyülekezetek, és délután 3 órakor indultak Marosvásárhelyre.

Amint azt az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének munkatársától megtudtuk, Csíkszeredából és a környező falvakból hozzávetőleg 200-an jelezték, hogy részt vesznek a megmozduláson, de feltehetően ennél többen indultak Marosvásárhelyre.Boér Irma és Boér Csaba csíkszentsimoni pedagógus házaspár azért vesznek részt a marosvásárhelyi tiltakozáson, mert méltatlannak tartják azt, ahogyan a katolikus iskola diákjaival, szüleikkel, valamint tanárkollégáikkal bántak az elmúlt tanév során.

„27 éve volt a rendszerváltás és még mindig ott tartunk, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek. Igazságtalan döntés áldozatai a diákok, a tanárok és a szülők is. Elfogadhatatlan a helyzet, hogy szeptember hatodikán még nem tudják a gyermekek, hogy néhány nap múlva hol kezdik meg az iskolát, ha egyáltalán elkezdhetik. Több ilyen megmozdulásra van szükség, hogy felhívjuk a figyelmet az ilyen és ehhez hasonló tarthatatlan helyzetekre” – mondta a Maszolnak a tüntetésre készülő pedagógus házaspár. Véleményük szerint, a megmozdulás nem idéz elő azonnali pozitív változást, de visszhangja biztosan lesz, és már ezért érdemes jelen lenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?