Édes ízek fesztiválja: keresik az év székelyföldi kürtőskalácsát

Kovászna, Hargita és Maros megyei kürtöskalácssütő cégek jelentkezését várják a Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljára, ahol megméretkezhetnek az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért.

A háromszéki önkormányzat első alkalommal szervezi szeptember 29. és október 1-je között Sepsiszentgyörgy főterén a Kürtöskalács fesztivált – jelentette be kedden Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a gasztronómiai rendezvény  több lesz egyszerű fesztiválnál, ünnepet szeretnének, hiszen a kürtőskalács korábban nem mindennapi eledel volt, hanem ünnepi sütemény,  az ünnep pedig összehozza az embereket.

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy a sütemény első receptje Háromszékhez köthető, hiszen a zabolai Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű, erdélyi szakácskönyvében bukkant föl.  "A Kürtőskalács fesztivál székelyföldi imázsépítést is szolgál, de nem elhanyagolható szempont, hogy a vásárokban, fesztiválokon az egész országban nagy sikerrel árult kürtőskalács több száz székelyföldi családnak biztosít megélhetést. A minőséget szeretnénk ösztönözni, hiszen a kürtőskalács székely gasztronómia szimbóluma, ugyanakkor hungarikum is" – mondta a háromszéki tanácselnök.

A versenybe Kovászna, Maros és Hargita megyei cégek nevezhetnek be, és aki megnyeri az „Év székelyföldi kürtöskalácsa” címet, reklámfelületein feltüntetheti az erről szóló feliratot. A résztvevőket szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai Farkas Ferenc, a Diószegi pékség mestercukrásza, Bocskor István pékmester, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője, Dr. György Ottilia csíkszeredai gasztroblogger, egyetemi adjunktus , Horovitz Zsuzsa, a csernátoni Hanna panzió vezetője, Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert turisztikai központ vezetője.

A keddi sajtótájékoztatón Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke elmondta, legalább 15 kritériumnak meg kell felelnie annak a legjobb kürtőskalácsnak, többek között pontozzák az elkészítési folyamatot, a külalakot és az ízvilágot egyaránt. A versenyzőknek első nap kizárólag hagyományos cukormázas borítású, minimum 25 cm-es hosszúságú kürtőskalácsot kell sütniük, második nap a kürtőst kreatív módon újragondolva kell dorongon sütött édességet készíteniük, ez esetben szabad kezet kap a fantázia, ismertette a szakember.

Kapcsolódók

Kimaradt?