Referendum a családról: nem örül az RMDSZ Nőszervezete a PSD sietségének

Nem örül az RMDSZ Nőszervezetének elnöke annak, hogy már most ősszel megtartanák a család alkotmányos megmeghatározásáról szóló népszavazást. Biró Rozália a Maszolnak elmondta, túlságosan nagy horderejű kérdésről van szó ahhoz, hogy ilyen gyorsasággal „pipálják ki”.

Elengedhetetlennek tartja a széles körű, valós társadalmi párbeszédet az RMDSZ Nőszervezetének elnöke a család meghatározásának kérdésében meghirdetett népszavazás előtt. Biró Rozáliát kedden kérdezte a Maszol arról, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) még az ősszel megtartaná a referendumot (lásd keretes írásunkat).

Mint arról már többször is beszámoltunk, a Koalíció a családért nevű szervezet által javasolt meghatározás szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapuló közösség lenne, és nem csak a melegeket, hanem az egyszülős családokat is hátrányosan érintené.

 „Tekintettel arra, hogy a módosítás nem enged mozgásteret azok számára, akik egyedül nevelik a gyermeküket, illetve kizár speciális helyzeteket, amelyek előfordulnak és teljesen normálisnak nevezhetők, a kezdeményezés elfogadásakor nem szavaztam a képviselőházban. Ugyanakkor azt a mintegy hárommillió támogató aláírást - vagy nevezhetjük kifejezett óhajnak - arra, hogy hagyományos családban, keresztény értékrendek szerint gondolkozzunk, nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondta Biró Rozália.

A képviselő ugyanakkor hozzátette: korlátozó jellegűnek tartja az alkotmánymódosító kezdeményezést. „Ha népszavazásra kerül a kérdés, előtte igen széles körű társadalmi párbeszédre van szükség, mert társadalmunk egy olyan alappilléréről van szó, a családról, amelynek a korlátozása vagy félreértelmezése komoly nehézségeket és gondokat okozhat. Gondot okozhat olyan körülmények között, amikor elsősorban azt szeretnénk, hogy a gyermekeinknek megfelelő feltételeket biztosítsunk, hogy a társadalom értékes tagjai legyenek” – fejtette ki a politikus.

Nem örül a sietségnek

Az RMDSZ Nőszervezet elnöke bírálta a nagyobbik kormánypártot, amiért a család alkotmányos meghatározásának módosítását sürgeti.  „Nem örülök annak, hogy ilyen mérhetetlen gyorsasággal próbálnak egy ekkora horderejű kérdést valahogy kipipálni. Sokkal fontosabbnak tartanám, hogy akár egy fél évet is beszéljünk, vitázzunk róla. Mondjuk el a véleményünket, érveljünk, és utána oly módon kérjünk törvénymódosítást vagy alkotmánymódosítást, hogy az lehetőséget teremtsen arra, hogy a gyermekét egyedül nevelő szülők, és nem csak, ne sérüljenek. Mindannyian láttunk olyan párkapcsolatokat, ahol a felek nincsenek összeházasodva, mégis nagyon példaértékű az, ahogyan egyikük vagy másikuk, vagy akár közösen, a gyermeket nevelik” – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, a romániai társadalom egyik tabutémája került felszínre, ezért nincs helye a sietségnek. Biró Rozália szerint figyelembe kell venni az uniós elvárásokat, de elsősorban a magyar közösség értékeit szem előtt tartva kell megoldást találni.

Dragneáék már ősszel referendumot akarnak. Még a tél beállta előtt megtartaná a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumot a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Erről Liviu Dragnea kedden nyilatkozott, miután a képviselőház döntő házként elfogadta referendumtörvény módosításáról szóló tervezetet. A politikus emlékeztetett: a PSD vezetősége korábban azt a döntést hozta, hogy a népszavazást még idén ősszel meg kell tartani. A kedden elfogadott törvénymódosítás értelmében az alkotmánymódosító referendumot az erre irányuló kezdeményezés parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül kell megszervezni. Mint ismert, a kezdeményezést a képviselőház korábban megszavazta, jelenleg a szenátusban vár elfogadásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?