Medve-ügy: a vadászok egyelőre várják a „beavatkozási” rendelet szövegét

FRISSÍTVE: Amint megjelenik a Hivatalos Közlönyben az emberre veszélyes nagytestű ragadozók kilövését engedélyező miniszteri rendelet szövege, a Hargita, Kovászna és Maros megyei vadásztársulatok egyeztetik álláspontjukat a jogszabályról. Mint megtudtuk, megosztja őket ez az intézkedés.

Kíváncsian várják a vadászok és vadgazdák, hogy pontosan mit fog tartalmazni a 140 medvére és 97 farkasra vonatkozó beavatkozási miniszteri rendelet. Az szinte már most biztos, hogy több pontjával nem értenek majd egyet, és ennek igyekeznek is a megfelelő módon hangot adni.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter még a múlt héten jelentette be, hogy aláírta a 140 kártevő medve és 97 farkas kilövésére vonatkozó beavatkozási rendeletet. A jogszabály azonban még nem lépett érvénybe, hiszen hétfő délutánig nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, holott azt hétfőre ígérték.

FRISSÍTÉS: Hétfő este megjelent a Hivatalos Közlöny 714. számában a környezetvédelmi miniszter "beavatkozási" rendelete. 

Időközben a minisztert a korrupcióellenes ügyészségnél feljelentette a Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM), amelynek megítélése szerint a rendelettel a miniszter megszegte a medvék és farkasok védelmére vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

A másik oldalon ott állnak a vadászok, illetve vadgazdák, akik úgy érzik, az ő szakértői véleményükre senki sem kíváncsi, miközben a rendeletben szereplő 140 problémás medve kilövésére vonatkozó engedély csak gyors tűzoltás, nem jár valós eredménnyel.

A minisztérium munkatársai a múlt héten egy Csíkszeredában tartott konferencián igyekeztek hangsúlyozni, hogy a kilövési kvóta beszüntetése egy érzelmekre alapozott, alternatíva nélküli rossz döntése volt a szakértői kormánynak. A vadászok szerint a most várt rendelettel sem oldódik meg az egyre súlyosabbá váló medvegond.

Megosztott a vadásztársadalom

Az üggyel kapcsolatban Benke Józsefet, a Zetelaka és Társai Vadász és Horgász Társulat igazgatóját kerestük meg, aki elmondta, hogy a vadásztársadalom is megosztott a medvékre és farkasokra vonatkozó beavatkozási rendelettel kapcsolatban.

„Amíg nem jelenik meg a rendelet a Hivatalos Közlönyben, nem tudunk egyértelmű álláspontot megfogalmazni. Az most már biztos, hogy országosan 140 medvére adnak ki engedélyt, mi azonban legalább 500-at javasolunk, ebben természetesen az is szempont, hogy ennyit éri meg értékesíteni, és csak ilyen nagyságrendű szám segít” – tájékoztatott a zetelaki vadászegyesület vezetője.

Benke József hozzátette, hogy ezt már évek óta kérik a vadászok, petíció formájában is megfogalmazták, amelyben a bürokrácia csökkentését is kérték. Amint publikussá válik a rendelet szövege, a Hargita, Kovászna és Maros megyei vadásztársulatok gyűlést tartanak majd, amelyen közös álláspontot fogalmaznak meg, illetve saját javaslatokkal állnak elő.

Megpróbálnak közös nevezőre jutni

„Sajnos ebben a témában megosztották a vadászokat, mert egyesek igyekeznek majd cselekedni, mások azonban a szakmai szempontokat tartják szem előtt. Én magam is az utóbbi csoporttal értek egyet. Ezért is lesz fontos, hogy közös nevezőre jussunk” – fejtette ki Benke József.   

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mi a vadászok véleménye arról, hogy azokat a medvéket lőhetik ki, amelyek kárt tettek gazdaságokban vagy az emberek testi épségében, Benke József elöljáróben elmondta, valóban aggasztóan nagy a medvetámadások száma idén. Hargita megye szinten körülbelül 100 szarvasmarhát és sok száz más háziállatot pusztítottak el főként a medvék, de idén már 10 embert is megtámadtak, ez háromszor több, mint a tavaly ilyenkor.  

„Azt a medvét, amely nyár elején megölt egy tehenet, hol lehet most megtalálni? Egyetlen esélyünk az, ha van konkrét leírás az állatról, abból talán ki tudunk indulni. Egyszóval nagy a zavar. A minisztériumnak olyan alapszabályt kellene lefektetnie, amelynek köszönhetően a támadás után azonnal ki lehet lőni a problémás egyedet” – mutatott rá a vadgazda.

Kapcsolódók

Kimaradt?