Székhelyet kap Kolozsváron a családon belüli erőszak áldozatainak szánt központ

Két lépcsős projekttel kíván tenni a családon belüli erőszak áldozatainak védelméért Kolozsvár Polgármesteri Hivatala. Oláh Emese alpolgármester kezdeményezésére az önkormányzat alárendeltségébe tartozó Szociális és Egészségügyi Igazgatóság megkapja a Máramaros utca 1. alatti ingatlant, amelyben tanácsadó központot hozhat létre az áldozatok megsegítésére.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a projekt ötletgazdájaként arra figyelmeztet, Romániában minden 30 másodpercben megvernek egy nőt. A szomorú statisztika alól Kolozsvár sem kivétel. Rengeteg esetben nem derül fény a bántalmazásra, mert az áldozat nem jelenti fel az agresszort, sokszor azért, mert nem tudja, hova fordulhatna tanácsért.„Csép Éva Andrea képviselő kezdeményezésére országos szinten, a parlamentben már elindult egy törvénymódosítási folyamat a családon belüli agresszió szigorúbb büntetése, visszaszorítása érdekében. Az RMDSZ Nőszervezete a Nők Elleni Erőszak Elleni kampányával vette fel a harcot a jelenséggel. Azonban a nők megvédését helyi szintű kezdeményezésekkel is elő lehet segíteni.  Annak ellenére, hogy az önkormányzatoknak törvényes kötelessége az áldozatoknak segítséget nyújtani, és minden tízezredik lakosa után biztosítania kell egy helyet a saját működtetésű menhelyén, sok helyen az ellátórendszernek súlyos hiányosságai vannak. Kolozsvár sem kivétel: noha egy 13-14 férőhelyes menhelyet kellene a megyeszékhelyen működtetni, ilyen szolgáltatás nem létezik. A családon belüli erőszak nem magánügy, az önkormányzatoknak pedig kötelességük az igényeknek megfelelő segítséget biztosítani azoknak, akiket otthonukban bántalmazás ér. Kolozsvár az ország egyik legfejlettebb megyéjének székhelyeként nem engedheti meg magának azt, hogy szemet hunyjon a jelenség felett” – jelentette ki  Oláh Emese.

Az alpolgármester elmondta, jelenleg egy szoba létezik bántalmazott nők számára Kolozsváron egy közintézményben, azonban a helyszín erre a célra nem alkalmas, hiszen ott nem kapnak szakszerű ellátást a rászorulók.  

A szociális igazgatóság a törvény értelmében köteles a családon belüli erőszak elszenvedőinek megfelelő szolgáltatásokat nyújtani. Ez a szolgáltatás eddig a Szociális Igazgatóság alárendeltségében levő Család és Gyerekvédelmi Szolgálat hatáskörébe tartozott, azonban a szolgálat erre szakosodott központtal nem rendelkezett.  

A Máramaros utcai ingatlan 63 négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkezik, amelyben két szoba, egy raktár- és egy mellékhelyiség található, azonban alapos tatarozásra szorul, ezt követően lehet majd létrehozni benne a tanácsadó központot. Itt integrált ellátásban részesülnének a családon belüli erőszak áldozatai: pszichológiai, jogi tanácsadást is kapnának. A projekt később menhely létrehozásával bővülne.

A szociális igazgatóság arra számít, hogy a központ létrehozása teret nyit a családon belüli erőszak áldozatainak szánt projektek számára Európai Uniós finanszírozások lehívására is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?