Kaufland-botrány: rászállnak a fogyasztóvédők a székelyföldi üzletekre

Átfogó ellenőrzésbe kezdtek az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) felügyelői a Hargita, Kovászna és Maros megyei üzletekben, miután egy kolozsvári videoblogger azt állította: nem szolgálták ki a székelyudvarhelyi Kauflandban, mert magyarul kért miccset.

Az ANPC brassói megye regionális felügyelőségének vezetője, Sorin Susanu az Agerpresnek elmondta, a hatósághoz az utóbbi időben több panasz is érkezett arról, hogy a székelyföldi üzletekben hiányos a román nyelvű tájékoztatás. Emlékeztetett: a székelyudvarhelyi Kauflandot hasonló okokból már korábban megbírságolták emiatt.

„Szükségesnek láttuk ellenőrzéseket végezni azokban a megyékben, ahol együtt élnek románok és magyarok. Hargita, Kovászna és Maros megyéről van szó. A vizsgálatokat hivatalból indítottuk el a székelyudvarhelyi eset nyomán, de tucatnyi panaszt kaptunk a Kauflandnál történtekhez hasonló problémákra” – magyarázta hírügynökségnek a főfelügyelő.

Sorin Susanu szerint amikor a székelyudvarhelyi Kauflandot megbírságolták amiatt, hogy kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságokban népszerűsítette termékeit, az üzlet illetékeseit részletesen tájékoztatták arról, hogy milyen szabályázásokat sértettek meg. „Lehet, nem értették meg, hogy mi volt a probléma” – jegyezte meg.

A regionális főfelügyelő reményét fejezte ki, hogy a székelyudvarhelyi ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is hivatalból vizsgálatot indít. Emlékeztetett, hogy a testület korábban ellene is vizsgálatot indított azzal a gyanúval, hogy „etnikai élű” ellenőrzéseket rendelt el Székelyföldön.  

Kapcsolódók

Kimaradt?