Dagad a székelyudvarhelyi Kaufland-botrány: állítólag a fogyasztóvédőket sem szolgálták ki

Tízezer lejre bírságolta a fogyasztóvédelem a székelyudvarhelyi Kauflandot a kolozsvári videoblogger által jelzett esett miatt. A hatóság regionális vezetője azt állítja: ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) brassói regionális kirendeltségének vezetője, Sorin Susanu pénteken a Mediafaxnak azt nyilatkozta: hivatalból vizsgálatot indítottak a székelyudvarhelyi Kauflandnál, miután megjelent az interneten a videó, amely szerint egy elárusító megtagadta egy román vásárló kiszolgálását.

„Ellenőreink kiszálltak a helyszínre, és hasonló bánásmódban részesültek: románul kértek termékeket, és nem szolgálták ki őket. Ezért a kihágásért 10 ezer lejes bírságot szabtunk ki. Sajnos ez nem egyedi eset, hasonló kihágásokat észleltünk több kereskedelmi egységnél is azon a vidéken” – nyilatkozta a Mediafaxnak a főfelügyelő.

Sorin Susanu a NewsBV portálnak arról is beszámolt, hogy a székelyudvarhelyi Kauflandot 2015-ben is megbírságolták, mert a termékeiket kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdették, hátrányos megkülönböztetésben részesítve ezzel a román vásárlókat.

Mint ismert, a Militianul nevű YouTube-csatorna működtetője a csütörtökön közzétett felvételen azzal vádolta a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél alkalmazott lányt, hogy azért nem szolgálta ki, mert románul szólalt meg. A videónak hatalmas médiavisszhangja volt, egyik hírtelevízió is sugározta csütörtök este.

A székelyudvarhelyi szupermarketben történt esettel kapcsolatban hivatalból eljárást indított pénteken az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is – tájékoztatott az intézmény.

Kapcsolódók

Kimaradt?