Már sírokat is meggyaláznak a medvék Székelyföldön

Lassan megszokottá válik, hogy Székelyföldön az elszaporodott medvék dézsmálják a mezőgazdasági terményeket és kergetik a turistákat, ezen a héten viszont megdöbbentő eset történt a háromszéki Ikafalván. A medve feldúlta egy két hete elhantolt idős asszony sírját, szétdobálta a sírhalmon lévő koszorúkat, és megpróbálta kiásni a holttestet.

Az esetről Tamás Sándor háromszéki tanácselnök számolt be a csütörtöki megyeinfón. Az egyre aggasztóbbá váló medvejárás következményeit érzékeltetve a háromszéki tanácselnök elmesélte egy mikóújfalusi házaspár esetét, akik méhészetük fejlesztésére pályáztak uniós pénzt, viszont a medve tönkretette a méhkaptárjaikat, és félő, hogy a pályázati összeget is vissza kell fizetniük, ha nem tudják bizonyítani, hogy folytatják a tevékenységet.

A háromszéki önkormányzat elnöke a medvekilövési kvótáról szóló miniszteri rendelet mihamarabbi elfogadását sürgeti. „Egyre több a gond a medvével, rendszeresen tájékoztatjuk a környezetvédelmi miniszter asszonyt az dokumentált esetekről”, számolt be Tamás Sándor, aki szerint miután két éve tilos a medvék kilövése, a nagyvad elveszítette veszélyérzetét az emberek közelében, és félő, hogy emberéletet követel.

Bár Grațiela Gavrilescu tárcavezető ígéretet tett, hogy ezen a héten aláírja az intervenciós kvótáról szóló rendeletet, erre a mai napig nem került sor. Tamás Sándor javasolja, hogy a készülő rendeletbe emeljenek be egy újabb cikkelyt, amely engedélyezi a vadásztársaságoknak, hogy 5000 eurós keretig értékesíthessék a kilőtt medvét.

A tanácselnök magyarázata szerint hiába lesz engedélye a kilövési keretre, ha a vadászok nem tudják értékesíteni a medvét, akkor nem lesz, aki kilője a károkat okozó nagyvadat. A vadásztársaságok ugyanis magánjogi személyek, nem lehet kényszeríteni őket erre. A medvék kilövése előtt ugyanis bizonyítékokat kell gyűjteniük, hogy a kilövésre szánt medve valóban kárt okoz, ellenkező esetben ki kell fizetniük a nagyvad 40 ezer eurós eszmei értékét.

Másrészt rájuk hárul további 1000–1500 eurós költség, mivel a medve koponyáját és bőrét preparáltatni kell, a tetemet pedig el kell égetni. Ha nem engedélyezik a vadásztársaságoknak a kilőtt medve értékesítését, nem fogják vállalni a vadászatot – hangsúlyozta Tamás Sándor. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?