Zöld utat adott az akadémia a medveállomány megtizedelésére

Zöld utat adott a Román Akadémia a Természeti Ritkaságok Védelmi Bizottsága a gondokat okozó nagy testű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletnek. Összesen 140 medvét és 97 farkast lőhetnek ki a vadászok az országban.

Az akadémiai bizottság indoklása szerint a környezetvédelmi miniszter rendelete az emberéletek oltalmát és a vadkárok megelőzését szolgálja, és nem veszélyezteti a romániai medve- és farkasállományt. A szakemberek ugyanakkor az állatok kilövése helyett a befogásukat és elköltöztetésüket javasolják.

Mint ismert, a környezetvédelmi miniszter korábban bejelentette, hogy ezen a héten aláírja a gondokat okozó (emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő) medvék kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet. Graţiela Gavrilescu tájékoztatása szerint a jogszabályt elsősorban Hargita, Kovászna és Maros megyében fogják alkalmazni. A miniszter elmondta, számít az állatvédők tiltakozására, de ez nem tántorítja el a rendelet aláírásától, mert a medvék valós veszélyt jelentenek az emberekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?