Ízekből is kínált meglepőt a Csángó Túrós Puliszka Fesztivál

Idén is kitettek magukért a Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon résztvevői. Ízekből is kínált meglepőt augusztus 26-27-én a Gyimesekben, Hidegségben, éppen tucatszorra megrendezett közösségi- és ízfesztivál, amely a puliszkának hódolva lendíti a térségi turizmuson és az esztenás vállalkozásokon.

Ünneppel „robbantott” idén is a hidegségi Puliszkafesztivál - noha állítólag „a puliszka nem robban”, valóságos sikertörténetet építenek itt a turizmusban: Csilip Árpád helyi panziós főszervező és csapata következetesen megszervezi itt a helyi étek kultuszát népszerűsítő, szórakozással tálalt főzőversenyt. 

A világ figyelmét is magukra vonták két évvel ezelőtt, Guinness-rekordot állítva: magyar rekordként a világ legnagyobb túrós puliszkáját főzték meg – egy 6843 kilogrammos puliszkát. Idén 1500 kilogrammot rétegeltek le adományba – és nem első éve, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonainak adományoznak, kétszeresen is. Előbb a hozzávalókat ajánlva fel – idén kétszáz kiló lisztet, és főleg gyimesi esztenások által termelt túrót -, másodsorban pedig adagját 10 lejért vásárolhatta az, aki ily módon kívánta a befolyó összeget a Csaba testvér gyerekeinek juttatni.

Az főzéshez idén a tavalyinál többen neveztek be – újságolta örömmel Csilip Árpád. „Az egésznek az a lényege, hogy a csángó eledelt, a puliszkát, hírnévre vigyük, és a hozzávalók piacát megismertessük, a helyi termelőkön segítsünk” – mondta.

A kétnapos rendezvénynek a minél nagyobb népszerűsítés is egyre nagyobb erőt ad, mondta a főszervező, jelezve, hogy négy éve immár, hogy a bukaresti állami televízió magyar adásának szerkesztősége társszervezőként kapcsolódott be, és nagyban emelkedett a kulturális kínálat színvonala is. az sem mellékes, hogy Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Kulturális Központon keresztül rendszeresen támogatja a rendezvényt, és évente serkenti a párbeszédet a térségi rendezvények látogatói között is.

Kalibások ínyencségei

A rendezvény vonzereje idén is a vasárnapi puliszkafőző verseny volt, és jócskán lehetett találni a forgatagban visszajárókat. A gőzölgő üstök között járva-kelve sok érdekességet hallhat az ember – és ha nem idevalósi, be is ugrathatják, de elgondolkodtató történeteket is elraktározhatunk. Például itt hallható, hogy van „női” és „férfi puliszka is” – utóbbi bővebben túrózva, előbbi hígabbra hagyva. Vagy ott a köztudomású különbség is a román és csángó puliszka között: hogy utóbbit nem lapítón tekerik föl, hanem edényben rétegelik le túróval.

Csilip Árpád „kalibásoknak” mondja az esztenán ügyeskedőket, és a puliszkáról is az az általánosan elfogadott történelmi magyarázat, hogy a hetekre esztenán tartózkodók a kifogyó kenyeret pótolták a könnyedén tárolható kukoricaliszttel – így vált „ősidők óta” hagyományos eledellé.

A Hidegségi Pékség nyerte a versenyt

Mindenesetre  a zsűri ízlésén is ez mutatkozott idén: a hagyományos, csípős túróval készített puliszkájával a Hidegségi Pékség csapata nyerte a Csángó Túrós Puliszka Fesztivál 12. kiadásának főzőversenyét. Mókás helyzet alakult ki, ugyanis a díjuk éppen az üzlettel szemközti panzióba szóló vendégeskedésben áll – tudtuk meg.

Több jelentkező nevezett be a versenyre, mint tavaly, ezért is úgy véli, „egyre érdekeltebben az emberek ebben a kulturális fejlesztésű versenyben: mindenki a hagyományt szeretné megőrizni, és jó ötletnek találják, hogy a kalibásokot nyomni előre, a helyi termékeket bemutatni, kapcsolatokat kialakítani” - fogalmazott. Idén is Erdélyből jöttek a legtöbben – Hargita, Kovászna és Maros megyéből, de Kolozsvárról is, és egyre népszerűbb a rendezvény Magyarországról érkezők körében is, s a falubeliek is minden évben lázban égnek, és nagy az érdeklődés a kiadó házak, szobák iránt is.

Tánczoséknak is jutott díj

A második díjat „sajnálatból ítélte oda a zsűri, a kitartásunkat díjazva” - könyvelte el humoros beszédében az elismerést átvevő Tánczos Barna szenátor. Az RMDSZ-es főzőcsapat ugyanis mind a 12 évben főzött, de most először nyert. Receptjük neve Többszéki Puliszka – lévén csíkszentkirályi és kászoni túróval, keresztúri vajkrémmel és tejföllel, valamint csíkszeredai liszttel készült, amire szentkirályi mangalica szalonnát pirítottak.

Még két nyílt titkot tudtunk meg az idei kiadáson: egyik, hogy az összes résztvevő kap díjat, a második, bennfentesek által ismert titok, hogy a főszervező szíve a kedvencétől, a kolbászos puliszkától lágyul meg.

Kulturális kínálatot is tálaltak

Az esemény kulturális programjaiban a népi táncoktól a koncertekig mindenki talált magának ínyére valót, és érdekes színfoltot jelentett ezek sorban a bukaresti magyar adás szerkesztőségi csapatának a Félévszázados szalagtár 1973-ban Gyimesekben rögzített felvételeinek szabadtéri vetítése.

A magyar adás csapata félévszázados szalagtárának a Gyimesekben rögzített részét szabadtéri vetítés keretében mutatta be idén. Így az első Gyimesi Csángó Fesztiválból (1973), az első Gyimesközéploki kórustalálkozóról szóló riportból (1974), illetve egy 1974-ben lefilmezett Gyimesi lakodalomról szóló riportból láthattak részleteket az egybegyűltek. Műsorra kerül továbbá egy, a ’70-es évekből származó Gyimesi csángó dal-csokor is.

A Gyimesekről szóló archív felvételekről Mosoni Emőke főszerkesztőtől megtudtuk: az idén 48 éves magyar adás a feledésbe merült régi értékek felmutatását vállalta fel, az archívum pedig ma is őrzi a felejthetetlen Zerkula János és Regina dalait, Halmágyiékat, de Ambrus Erzsébet, Tatár Mária és a kis Bilibók Katalin dalait is. Az ismert énekesnő, Barabás Kásler Magda is szívesen énekelte a csángó dalokat. Józsa Erika, az adás egykori bemondója, Horváth Károllyal és Dobránszky Sándorral szintén otthonosak voltak a gyimesi muzsikában.

A 70-es évek második felében Simonffy Katalin és Csáky Zoltán szerkesztésében elkezdődtek a nagy közvetítőkocsis felvételek, a Kalákák: Kolozsvár, Zilah, Udvarhely, Csíkszereda és más állomásokkal, és. folytatódott a táncházakkal. A megmaradt felvételekről pedig nem hiányoznak a  gyimesi énekesek, táncosok sem.

Ami a kétnapos programot illeti: a szombat hagyományosan a sportversenyek és koncertek napja volt, a délután a szórakozásé: a mulatós, illetve a könnyűzene kedvelői válogathattak a programokból, és olyan hagyományőrzők lépnek fel, mint a Hidegségi Néptáncsoport, a Gyimesközéploki Ordasok, a Gyimesfelsőloki Kesice, a Tatros Part vagy a Csíkszentdomokosi Tenyeres-Talpas. Popmuzsikai sztárvendég az ABBORN - az ABBA emlékzenekar – volt, Open Stage humorest, majd a hagyományos utcabál és tűzijáték zárta a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált.

Kapcsolódók

Kimaradt?