Az önkormányzatok kasszája bánja, hogy egyesek nem fizetnek a szemétszállításért

Több száz háromszéki család nem hajlandó vagy nem tud fizetni a szemétszállítási szolgáltatásért, ezért nem köt szerződést a Tega köztisztasági vállalattal. Helyettük az önkormányzat fizet.

Máthé László, a háromszéki köztisztasági vállalat igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: törvény szabályozza, hogy kötelesek elszállítani mindenki hulladékát, az önkormányzatoknak pedig kötelezően ki kell fizetniük a szemétszállítás díját azon lakosok után, akik nem kötnek szerződést a céggel. A törvény lehetőséget ad arra is, hogy a hulladékszállító által kért díjnál magasabb illetéket terheljenek rá az illető család helyi adójára. Máthé László szerint az a gond, hogy akik nem hajlandóak hulladékszállítási díjat fizetni, azok nem jeleskednek a helyi adójuk kifizetésében sem.

A 38 Kovászna megyei települést kiszolgáló Tega Rt. igazgatója szerint településenként változó azon családok aránya, akik szerződést kötöttek és fizetnek a hulladék elszállításért, de megyeszinten 80-90 százalékos a szerződéskötési arány. A szolgáltató és az önkormányzat képviselői kéthavonta frissítik a szerződéssel rendelkezők listáját, feltérképezik azokat a családokat, amelyek azért nem fizetnek, mert nem tartózkodnak otthon, és próbálják jobb belátásra bírni a nem fizetőket. Máthé László szerint a szemétszállítást az érintettek egy része pénzhiányra hivatkozva utasítja vissza, mások pedig nem hajlandóak változtatni a mentalitásukon, hogy ezért a szolgáltatásért fizetniük kell, hiszen egy évtizeddel ezelőtt még egyszerűen a patakmederbe öntötték szemetüket.

Az önkormányzatoknak jelentős anyagi megterhelést jelent, hogy kötelesek fizetni azok után, akik visszautasítják ezt, mivel hiába terhelik rá a helyi adójukra ezt az összeget, sok esetben azt nem tudják behajtani. A köztisztasági vállalat rendszeresen kiszámlázza az önkormányzatoknak azt a költséget, amit az érintett családoktól nem tud behajtani.

Halmozódnak a tartozások

A települések egy része fizet, mások pedig tartozásokat halmoztak fel. Lapunk érdeklődésére Máthé László elmondta nemrégiben három települést pereltek be. Barátos 40 ezer lejjel, Zabola 50 ezer lejjel és Vargyas  mintegy 15 ezer lejjel tartozik a köztisztasági vállalatnak. Az igazgató szerint tavaly hasonló tartozások miatt beperelték Maksát és Mikóújfalut, amelyek a Tega Rt. által megnyert per után törlesztettek, várhatóan így történik a most beperelt három települése esetében is.

Barátos polgármestere, Tánczos Szabolcs a sajtónak elmondta, hogy a községben 150 személynek nincs szerződése a köztisztasági vállalattal, habár nem létezik olyan háztartás, ahol nem termelődne hulladék. A polgármester szerint a 40 ezer lejes tartozás kifizetése nagy hiányt hagyna a település kasszájában, hiszen jelenleg zajlik a közművesítés, ezért nem engedhetik meg maguknak a többletkiadást.

Tánczos Szabolcs is arra mutatott rá, hogy a helyi tanács 15 lejes büntető illetéket fogadott el, ami jóval több mint a szemétszállítási díjszabás, csakhogy az érintettek „rá se bagóznak az illetékre”. Az elöljáró kifejtette: a törvény szerint a köztisztasági vállalatnak igaza van, ezért várhatóan megnyeri a település ellen indított pert és akkor a községkassza sínyli meg egyes lakók nemtörődömségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?