Erdélyi pálinkák és párlatok versenyeztek a Vásárhelyi Forgatagon

Nem igaz az állítás, miszerint a szép és jó gyümölcsből lekvár készül, míg a romlott, ütődött, hibásból pálinka – hangsúlyozták többen is a Vásárhelyi Forgatag keretében megszervezett II. Erdélyi Pálinka és Párlatversenyen. A jó pálinka jó gyümölcsből, illetve jó cefréből készül.

Sajtot, almát, sós süteményt falnak és természetesen minden korty után vizet isznak a pálinkát zsűriző bírák, hogy egyik ízt megkülönböztethessék a másiktól, valamint, hogy ne „ártson” meg a sok megkóstolt erős ital. A kortyot persze mindig kiköpik, általában nem nyelik le – azért csak általában, mert ha valamelyik íz jobban tetszik, azt szívesen elkortyolgatják.

Az idén nem jelentkeztek éppen annyian mint a tavaly, a minőség viszont jobb volt – mondta Gáspár Botond szervező, amit azzal magyarázott, hogy a tavalyi javaslatokat, a szakemberek megjegyzéseit jobban megfogadták és nagyonn odafigyeléssel készítették a pálinkákat.

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend részéről Somogyi Csaba, aki a zsűri számára előkészítette kóstolásra az italokat, elmondta, 40-48 fokosak általában, de nem ritka az 50-52, vagy még az 58 fokos sem, illetve Erdélyben még a 60 fokost is ismerik. Attól, amiért ilyen erős, még lehet jó a pálinka – magyarázta a szakember, aki szerint jó cefréből jó pálinka készül, de oda kell figyelni, hogy milyen minőségű gyümölcsből lesz a cefre. A gondosan megválogatott gyümölcsöt, ha van rá lehetőség, jó, ha meg is mossák, hiszen ma már mindenhol permeteznek és ha a permetlé bekerül a gyümölcsbe, majd a pálinkába, rontja annak a minőségét.

A marosvásárhelyi vár múzeumépületében a bírák kiszámítható ízről, hosszú lecsengésű illatról beszéltek, bronz, ezüst és aranyérmeket emlegettek, valamint javasoltak a pálinkaminták végigkóstolásakor. Némi vita is kialakult egyes mintáknál, arról például, hogy hiba-e ha almaként jelöltek meg egy pálinkát, holott az érlelt alma volt.

A legismertebb és legnépszerűbb szilvapálinkák mellett igen nagy elismertségnek örvendett a feketeribizli például, amely tavaly elnyerte a nagydíjat. De az erdei gyümölcsök közül igazi érdekességnek számít a som pálinka, amely a gyümölcshöz hasonlóan fanyar ízű – magyarázta a pálinka lovagrend tagja. Ezeken kívül alma-, körte-, eper-, barack-, meggy-, birsalma-, vackor, vadalma pálinkákat kostoltak végig a bírák, akik – az idei Forgatagon első alkalommal – az érdeklődőket is beavatták a pálinkakészítés és ízlelés világába.

A pálinkaverseny eredményhirdetését péntek este 8 órakor a Kultúrpalotában tartják.

Kapcsolódók

Kimaradt?