Jövő hétvégén tartják a XII. Csángó Túrós Puliszka Fesztivált

Augusztus 26–27-én a Gyimesekbe, pontosabban Hidegségre költözik a köztelevízió (TVR) bukaresti magyar szerkesztősége. Itt szervezik meg ugyanis a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált, amelynek során a környék apraja-nagyja, de az elszármazottak is a csángó szokások előtt tisztelegnek.

A kétnapos rendezvény főszervezője, Csilip Árpád, a Fatányéros és Csángó panziók tulajdonosa arra törekszik, hogy ápolja és terjessze a környék hagyományait, legyen szó táncról, zenéről vagy a csángók fő eledeléről, a puliszkáról.

A Gyimesekben ugyanis nagyon sok a kalibás. Az esztenákon élnek, itt állítják elő ízletes termékeiket. A Csángó Túrós Puliszka Fesztivál az ő számukra is lehetőség arra, hogy felvonultassák és értékesítsék munkájuk eredményét, a túró és a sajt megannyi változatát. A tapasztalat pedig azt mutatja: jelenlétük nem hiábavaló. Az érdeklődés egyre nagyobb, az odalátogatók kedvet kapnak a kóstolgatástól!

A Magyar adás csapata immár negyedik alkalommal társszervezője a rendezvénynek. Félévszázados szalagtárának a Gyimesekben rögzített részét szabadtéri vetítés keretében mutatja be a szerkesztőség. Így az első Gyimesi Csángó Fesztiválból (1973), az első Gyimesközéploki kórustalálkozóról szóló riportból (1974), illetve egy 1974-ben lefilmezett Gyimesi lakodalomról szóló riportból láthatnak részleteket az egybegyűltek. Műsorra kerül továbbá egy, a ’70-es évekből származó Gyimesi csángó dal-csokor is.

Ami a kétnapos programot illeti: a szombat hagyományosan a sportversenyek és koncertek napja. A bicikli- és a futóverseny mára nagy népszerűségnek örvend, a gyönyörű gyimesi környezet a lehető legjobb helyszín a hasonló megmérettetések számára. A délután a szórakozásé: a mulatós, illetve a könnyűzene kedvelőinek szól. Sztárvendég az ABBORN együttes, azaz az ABBA emlékzenekar, amely szombaton délután 5 órától lép színpadra.

Vasárnap reggel fúvószenekar ébreszti a falut, hogy a 11 órakor induló puliszkafőző versenyre hívja. Az eredményhirdetés után a népzenéé és a néptáncé a színpad. Olyan hagyományőrzők lépnek fel, mint a Hidegségi Néptáncsoport, a Gyimesközéploki Ordasok, a Gyimesfelsőloki Kesice, a Tatros Part vagy a Csíkszentdomokosi Tenyeres -Talpas. 19:00 órától az Open Stage nevetteti a közönséget, majd utcabál és tűzijáték zárja a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?