Biciklizéssel gyűjtenek lakónegyedi kutyafuttatókra Háromszéken

Újabb rendhagyó adománygyűjtő akció keretében gyűjt pénzt sepsiszentgyörgyi lakónegyedi kutyafuttatók létesítésére a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA).

A „Tekerj egy jó célért” nevű akció a tömegsportot ötvözi a közösségi célokat szolgáló pénzgyűjtéssel. Szeptember 1-én, hetedik alkalommal lehet Sepsiszentgyörgy utcáin kerékpározni. Az akció lényege, hogy a részt vevők minél több alkalommal megtegyék a város területén kijelölt 8 kilométeres távot, és az őket támogató magánszemélyek vagy cégek minden megtett körért befizetnek 5 lejt az alapítvány alapjába.

Berecki Kinga, a HKA ügyvezetője emlékeztetett, hogy tavaly Kézdivásárhelyen szerveztek hasonló eseményt, amikor a Székely Kutyaklub javaslatára ugyancsak kutyafuttató létesítésére gyűjtöttek. A kézdivásárhelyi kutyafuttatót júniusban adták át és rövid idő alatt népszerű lett az ebtartók körében.

Nyitott ajtón kopogtatnak

 Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere rámutatott, hogy a Háromszéki Közösségi Alapítvány nyitott ajtókon kopogtatott, hiszen az önkormányzat több olyan lakónegyedi helyszínt azonosított a városban, amelyet rendezni szeretnének, így ott helyt kaphatnak a kutyafuttatók is. Ilyeneket terveznek az Ág és a Nicolae Iorga útak kereszteződésében lévő tömbházak között, a Sport utca és Orgona sétány közti területen egy használaton kívül helyezett lakónegyedi piac területén, illetve a Szemerja negyedben a stadion környékén.

A Székely Kutyaklub elnöke, Forró Béla szakmai tanácsadóként támogatja a sepsiszentgyörgyi akciót. Elmondása szerint a lakónegyedi kutyafuttatók létesítéséből egyaránt nyerhetnek a kutyatartó gazdák, az ebek és azok is, akiknek nincs kutyájuk. A kutyák számára azért jó, mert egy körbekerített, akadályokkal és homokozóval felszerelt területen levezethetik mozgásigényüket, így a gazdáik nem kell köztereken szabadon engedniük kedvenceiket. A nem kutyatartó szomszédok számára azért jó, mert egy intenzíven megmozgatott eb a nap többi részében nyugodt és nem zavarja környezetét. Emellett a kutyafuttatóknak köszönhetően tisztábbá és biztonságosabbá válnak a közterületek - magyarázta Forró Béla.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezetője felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy augusztus 16-án, szerdán elkezdődött a kerékpáros akcióban résztvevő biciklisek iratkozása. Augusztus 28-ig itt lehet jelentkezni. Felnőtteknek 15 lej, gyerekeknek 10 lejbe kerül a regisztráció, amely a résztvevők számára kiosztandó póló árát fedezi. A szervezők idén is legalább 400 biciklis részvételére számítanak, de bíznak abban, hogy a kutyatartó gazdák és kutyaszerető emberek is szép számmal csatlakoznak.

Ugyanakkor a rendezvény napjáig várják olyan magánszemélyek, civil szervezetek, cégek, intézmények jelentkezését, akik a kerékpárosokat támogatnák körönként legalább 5 lejjel. A HKA ügyvezetője elmondta, céljuk, hogy legalább 12 ezer lejt összegyűjtsenek, hiszen számításaik szerint egy kutyafuttató építése 4 ezer lejbe kerül.

Berecki Kinga rámutatott, hogy a Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen eddig megszervezett hasonló akciók során több mint ezer biciklis vett részt, és támogatóik révén több tízezer lejes adományalapot gyűjtöttek közösségi célokra. Az eddigi rendezvények révén megvalósult egy kültéri edzőpark Sepsiszentgyörgyön, egy mozgáspark Kézdivásárhelyen, biciklitartókat szereltek iskolákhoz, játszóteret és kutyafuttatót építettek Kézdivásárhelyen, de pénzzel támogattak más civil szervezeteket és sportolókat is.

Sepsiszentgyörgyön két évvel ezelőtt szervezték meg legutóbb a Tekerj egy jó célért nevű akciót, amelynek során 12 ezer lej gyűlt össze, ebből 8 kosárlabdapalánkot vásároltak és adományoztak a városnak. Az önkormányzat az elmúlt időszakban kialakította a lakónegyedi kosárlabda pályákat és idén használatba adják azokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?