Megálljt parancsol az internetes öngyógyításnak az orvosi kamara

A Román Orvosi Kamara csütörtökön elindította a Megálljt az internetes diagnózisoknak! Fordulj orvoshoz elnevezésű közérdekű kampányát. Ennek célja felhívni a lakosság figyelmét a veszélyekre, amelyeknek kiteszik magukat akkor, amikor az internetről vett információk alapján állítanak fel maguknak diagnózist ahelyett, hogy ellátogatnának szakorvoshoz. 

Az orvosok szerint azok a páciensek, akik így járnak el, késleltetik a helyes diagnózis felállítását, és mivel a betegség késői fázisában kerülnek orvoshoz, jelentősen csökken a gyógyulás esélye.Gheorghe Borcean, a kamara elnöke hangsúlyozta, a kampány nem csak a lakosságnak szól, hanem az orvosoknak is. Az elnök szerint az orvosok egyre több olyan beteggel találkoznak, akik internetről, a közösségi hálókról tájékozódnak, amikor valamilyen egészségügyi problémával szembesülnek.

Borcean hangsúlyozta, az interneten, a közösségi hálón névtelen vagy beazonosíthatatlan személyek adnak tanácsokat a világ bármely pontjáról, akik nem vállalnak felelősséget az információkért vagy tanácsokért. 

„Bármilyen egészségügyi problémával forduljanak orvoshoz! Bízzanak meg orvosukban! Kövessék az orvos tanácsait! Ne alternatív megoldásokat keressenek! Ne kockáztassák saját egészségüket!" - figyelmeztet a Román Orvosi Kamara elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?