Újraindítanák a méhnyakrák elleni oltás kampányát

Ismét fontolgatja az egészségügyi tárca a 11 és 15 év közötti diáklányok HPV-vírus elleni oltásprogramjának újraindítását 2013-ban. Az oltást a szülők kérésére adnák be.

Erre a kezdeményezésre reagált a Páciensek Országos Érdekvédelmi Egyesülete (ANPP), ugyanakkor üdvözölte a rövidesen beinduló méhnyakrák-szűrési országos programot is. A miniszternek címzett levél írói kiemelték, hogy támogatják a hasonló jellegű egészségvédő programokat, hangsúlyozva azonban, hogy egy-egy ilyen programhoz megfelelő tájékoztatási kampányra van szükség. E programoknak párhuzamosan kell haladniuk a lakosság széleskörű, alapos tájékoztatásával, ha valós eredményeket akarnak elérni e gyilkos kór elleni küzdelemben, a betegség visszaszorításában, megelőzésében.oltas

Az ANPP támogatásáról biztosította az egészségügyi tárcát a tájékoztatási kampányban.

A szülők tiltakozása miatt néhány évvel ezelőtt kudarcba fulladt az egészségügyi miniszter, Eugen Nicolăescu kezdeményezésére beindított HPV-vírus elleni oltási program, melynek célcsoportját a 11-15 év közötti diáklányok alkották. „Az elmúlt 20 évben Románia vezette Európában a méhnyakrák okozta halálozások listáját, ráadásul a méhnyakrák okozta halálozások száma emelkedő tendenciát mutat" – sorolta érveit a szaktárca minisztere.eugennicolaescu

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikai adatai szerint Romániában évente 3000 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, a betegség naponta átlagosan 6 nő halálát okozza. Ma Romániában ez a legtöbb halálozást okozó daganattípus a 15 és 44 éves nők körében.

A beoltást megtiltó szülők azzal érveltek, hogy tudomásuk szerint még az emberkísérletek sem fejeződtek be teljesen, ráadásul több forrás azt mutatja, hogy súlyos mellékhatásai is lehetnek a vakcinának. A szakemberek véleménye változatlan. Szerintük a HPV (humán papilloma vírus) elleni oltás az egyetlen mód az immunizálásra és a méhnyakrák kialakulási esélyeinek csökkentésére.

Kimaradt?