Kevesebb mint öt százalék hulladékot hasznosítunk újra, szánalmas helyzetben vagyunk

Szánalmas helyzetben van Románia a hulladék-újrahasznosítást illetően, az újrahasznosítás aránya kevesebb mint öt százalék, nyilatkozta kedden Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy szakértői találkozó során. 

"Olyan helyzetben vagyunk, amelybe nem kerülhettünk volna, ha elvégeztük volna a házi feladatainkat első perctől, és ha mi, románok, betartottuk volna azokat a törvényeket, amelyeket a parlament megszavazott. A tudatosításra kell összpontosítanunk. Az elsődleges cél, amelyet mindenkinek fel kell vállalnia, hogy vigyázzunk a lakosság egészségére, a környezetünkre és az erőforrásainkra. Ezek mind egy irányba visznek, éspedig az újrahasznosítás felé. Romániában fel kell virágoznia az újrahasznosítás iparának. A környezetvédelmi minisztérium prioritása mindenki prioritása kell, hogy legyen. Szánalmas helyzetben vagyunk, Románia kevesebb mint öt százalék hulladékot hasznosít újra. Ez a helyzet." - magyarázta a miniszter, aki hozzátette, sok helyen hiába gyűjtené szelektíven a hulladékot a lakosság, ha azt összekeverve szállítják az illegálisan működő hulladéktárolókba, amelyek miatt kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az Európai Unió.

A miniszterelnök-helyettes szerint Románia számára megoldást jelenhetne a körforgásos gazdaság, amely által új munkahelyek jöhetnének létre, hiszen 10.000 tonna lerakott hulladék 6 munkahelyet generál, míg 10.000 tonna újrahasznosított hulladék 16 munkahelyet. Amennyiben sikerülne 2030-ig bevezetni a körforgásos gazdaságot, 180.000 új munkahelyet teremtenének - magyarázta Gavrilescu.

Az Európai Bizottság eljárást kezdeményezett Románia ellen az Európai Unió Bíróságán, mivel nem tett eleget az országos hulladékgazdálkodási terv, valamint a hulladékmegelőzési program felülvizsgálatára, illetve elfogadására irányuló kötelezettségének, ahogyan azt az EB 2008/98-as keretirányelve előírja.

Az EB közleménye emlékeztet, Romániának 2013-ban kellett volna felülvizsgálnia országos hulladékgazdálkodási tervét és a hulladékmegelőzési programot. Mivel ez nem történt meg, 2015 szeptemberében az EB elindította a kötelezettségszegés megállapítására irányuló előzetes eljárást, 2016-ban elküldött indoklásában pedig felszólította az országot, hogy haladéktalanul pótolja a mulasztást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?