Háromszéken csökkent a bűnözés, ellenben két gyilkosságot is elkövettek

Az év első felében visszaesett a bűnözés Háromszéken, állítja a rendőrség.

A Kovászna megyei rendőrség megbízott parancsnoka, Palade Eugen szerdán sajtótájékoztatón vonta meg a féléves mérleget, amely szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest idén az év első felében 9,7 százalékkal csökkent a bűnözési mutató, vagyis 1932 bűnesetet jegyeztek a tavaly ebben az időszakban jegyzett 2141 esethez képest. A háromszéki rendőrparancsnok beszámolója szerint az év első hat hónapjában több mint 7400 esethez szálltak ki a rendőrök, ezek 26,13 százalékáról az 112-es hívószámon értesültek. A bűncselekmények 52 százalékát városon, 48 százalékát falun követték el.

Palade Eugen szerint prioritásként kezelik a lopások és családon belüli erőszakos esetek számának csökkentését, igaz ez utóbbiról nem nyújtott részletes tájékoztatást, mindössze annyit nyilatkozott, hogy ha valaki családon belüli erőszakról értesíti a rendőrséget, akkor legtöbb tíz percen belül közbe tudnak lépni. Idén Háromszéken két gyilkossági eset történt, mindkét esetben családon belüli nézeteltérés fajult gyilkossággá.

Hozzátette, hogy az év első felében 9,1 százalékkal csökkent a személy elleni erőszak, ütlegek vagy más természetű erőszakos ügyek aránya tavalyhoz képest. Ugyanakkor 12,47 százalékkal csökkent a lopások száma, és sikerült azonosítani olyan más megyékből származó tolvajokat, akik Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen célzottan fosztogattak. Az utcai bűnözés 16,21 százalékkal esett vissza, számolt be Palade Eugen, aki szerint 31 autófeltörést, zsebtolvajlásos esetet azonosítottak, illetve 6 utcai rablás történt, amelyek elkövetőit sikerült azonosítani.

A gazdasági rendőrség 369 ellenőrzést hajtott végre, ezek során 46 bűncselekményt észleltek, és 153 szabálysértésért összesen 531 ezer lej bírságot róttak ki. Elkoboztak 6900 lejt és 13 ezer lej értékben árut, továbbá 10.439 szál csempészett cigarettát, valamint 4896 liter szeszt. A Háromszéken elkövetett gazdasági jellegű bűncselekmények aránya 24 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, mondta Palade Eugen, aki szerint növekszik a rendőrség által azonosított erdészeti jellegű bűncselekmények száma, de megítélése szerint Kovászna megyében nem kirívó a falopások száma. A csendőrséggel közösen 600 ellenőrzés során 163 erdészeti jellegű bűncselekményért indítottak eljárást, és 379 bírságot róttak ki 519 ezer lej értékben, elkoboztak több mint 400 köbméter faanyagot.

A Kovászna megyei közlekedési rendőrök 600 razzia során közel 8000 közúti szabálysértést azonosítottak, ebből 6600 szabálysértést autósok, 1300-at pedig biciklisek, szekeresek és gyalogosok követtek el. A háromszéki rendőrök idén az első félévben 400 autóvezetői jogosítványt, és 246 autóbejegyzési dokumentumot vontak vissza. Emellett 74 közúti bűncselekményt jegyeztek, és enyhén emelkedett a súlyos közúti balesetek száma, a tavaly első félévi 29-ről idén 33-ra, ezek során 7 személy elhunyt. A rendőrparancsnok szerint a balesetek leggyakoribb oka a gyorshajtás, a kerékpárosok és gyalogosok figyelmetlensége és elsőbbség meg nem adás voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?