Súlyos bírságra számíthatnak a gyermekük beoltását elmulasztó szülők

Tízezer lejig terjedően büntethető a gyermeke beoltását megtagadó a szülő – derül ki az oltástörvény tervezetének véglegesített változatából, amelyet a közszolgálati televízió (TVR) szerzett meg pénteken.

A 2019-ben hatályba lépő jogszabály mulasztás esetén az intézményeket és az orvosokat is bünteti. A csütörtöki kormányülésen első olvasatban tárgyalt tervezet felsorolja azokat a betegségeket is, amelyek ellen az oltás kötelező. A szülőnek a bölcsődei, óvodai és iskolai beiratkozáskor igazolnia kell, hogy a jogszabályban előírt vakcinákat megkapta a gyerek.

Ha az oltás egészségügyi okokból ellenjavallott, az úgynevezett megyei oltási bizottságtól kell kérni erről igazolást. Ez a testület orvosokból, pszichológusokból és a tanfelügyelőség képviselőiből áll.  Ha egy tanintézmény beiratkozáskor törvényszegést tapasztal, értesíti a megyei bizottságot. A testület megpróbálja meggyőzni az oltás szükségességéről a szülőket, és ha nem sikerül, értesíti a gyermekvédelmi hatóságokat.

A szülőt az első kihágás esetén 500 és 1000 lej közötti bírsággal büntetik. Ha így sem sikerül jobb belátásra bírni, a büntetés 10 000 lejig terjedhet. Hasonló összegű bírságokra számíthatnak mulasztás esetén az orvosok és az állami intézmények képviselői is.

Mint ismert, idén 32 gyerek halt meg kanyaróban, mert nem volt beoltva a betegség ellen. Mihai Tudose kormányfő pénteken kijelentette: azok a szülők, akik elutasítják az oltást, sok esetben nemcsak saját gyermeküket, hanem egy teljes közösséget veszélybe sodornak.

Kapcsolódók

Kimaradt?