Nyilvános közvitát tartanak az elektronikus személyi igazolványról

Nyilvános közvitát tartanak szerdán a belügyminisztériumban az elektronikus személyi igazolványok bevezetéséről szóló törvénytervezetről – írja a News.ro.

Az új típusú igazolvány az egészségbiztosítási kártyát is helyettesítené. Bevezetése fokozatosan, másfél év alatt történne, kiváltását pedig vallási, lelkiismereti okokra hivatkozva el lehet majd utasítani. Ez esetben az illető megőrzi az eddigi személyi igazolványát.

Megéri azonban kiváltani, mert a bankkártyához hasonló új okmány különböző online szolgáltatások igénybe vételéhez is használható, biztonságos, és lehetőséget biztosít az állampolgároknak arra, hogy ügyeiket egyszerűbben, hatékonyabban, gyorsabban tudják intézni– derül ki a tervezetből, amelyet március 19-én bocsátottak közvitára a belügyminisztérium honlapján.

Az új kártyáról leolvashatók a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok, szerepel rajta a tulajdonosának fényképe, aláírása, illetve szülei keresztneve is. Emellett olyan magas biztonságú tároló elemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az ujjnyomatot, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, továbbá a társadalombiztosítási és az adóazonosítási jelet is.

Az e-személyit 14 éves kor előtt is kiállíthatják a hatóságok, amennyiben legalább egyik szülő igényli ezt. A 0-14 év közötti kiskorúak számára két évig, a 14-18 év közöttiek számára négy évig, 18 év fölött 10 évig lenne érvényes az egyszerű és az elektronikus igazolvány is.

Carmen Dan belügyminiszter március 20-án azt nyilatkozta, hogy az elektronikus személyi igazolványokat az év közepétől vezetik be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?