Menetrend szerinti buszjáratokkal viszik a drogokat Budapestről Hargita megyébe

Országos viszonylatban nem Hargita megye az első régió, amely a drogfogyasztással és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban az ember eszébe jut. Pedig a magyar többségű megye – a Magyarországgal való szorosabb kapcsolati háló miatt – elég jó felvevőpiacává vált a különféle, főként könnyű drogoknak. A kábítószerek egy része Budapest-Csíkszereda, Budapest-Székelyuvarhely buszjáratokon jut el a térségbe.

A bűnüldöző szervek mellett, bukaresti irányítással, illetve civil szervezetekkel együttműködve is dolgoznak azon, hogy a kábítószer-fogyasztástól eltántorítsák a veszélyeztetett korosztályba tartozókat. A Hargita Megyei Drogprevenciós Központ évek óta szoros együttműködésben dolgozik a megelőzésen a megyei rendőr-felügyelőség alárendeltségébe tartozó szervezett bűnözés elleni szervekkel, a közegészségügyi igazgatósággal, valamint a megyei kórházzal.

A központ munkája országos viszonylatban is kiemelkedő: 2014-ben és 2015-ben hat országos díjat nyertek el az elvégzett munkáért – számolt be hétfőn délelőtti prefektusi kollégiumon a központ vezetője, Alexandra Maria Ţifrea.

Sokan kipróbálták már a könnyű drogot

A drogprevenciós központ rendszeresen végez felméréseket a célcsoport tagjai között, arra kérdeznek rá a névtelen kérdőíveken, hogy próbálták-e már ki kábítószert. A felmérésekből kiderült, hogy a könnyű drogok többségét, annak hatásait ismerik a fiatalok, nagyon sokan kipróbálták már azokat.

Csíkszeredában egyébként köztudomású, hogyha valaki szeretne, akkor gyakorlatilag bárhol tudna drogozni: a városban közkedvelt hely a Mikó-vár mögötti kiserdő, az Ifjúsági park a Petőfi utca fölött, a lakónegyedek eldugottabb zugai, de még a megyeháza oszlopcsarnoka is. A közbeszéd szerint az iskolákban és környékükön is felfedezik maguknak az erre alkalmas helyeket a diákok. Az érintettek már tisztában vannak azzal, hogy hol vannak térfigyelő kamerák.

Buszokon hozzák Budapestről

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a prefektúrai értekezleten elmondta: tudomása szerint a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy a legtöbb népszerű szórakozóhelyen is elérhetőek a kábítószerek, még akkor is, ha nem kínálják nyíltan azokat. Aki akarja, az tudja, hogy kitől és hogyan kell beszereznie.

A hétfő délelőtti értekezleten a téma kapcsán Constantin Mihalache, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője – aki korábban a szervezett bűnözés és berrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Hargita megyei részlegét vezette – is felszólalt. Azt mondta, a Hargita megyeiek a magyarországi drogkereskedőkkel „ápolnak szorosabb kapcsolatot”.

Az egyik módszer, hogy a menetrend szerinti, Székelyudvarhely vagy Csíkszereda és Budapest közötti buszjáratokon, kisebb csomagokban érkezik az áru a térségbe. A 2014. és 2016. közötti időszakban a DIICOT, valamint rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének munkatársai mintegy 42 ezer lej értékben foglaltak le kábítószert Hargita megye területén. Tavaly és tavalyelőtt 36-36, még 2014-ben 34 személy ellen indult eljárás kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A kemény drogok nem terjedtek el

A két intézményvezető és a központ igazgatója is egyet értett abban, hogy sajnos nem lehet teljesen visszaszorítani a kábítószerek terjesztését, azonban a tudatosítás terén sok minden el lehet érni. Hozzátették, a kemény drogok szerencsére nem elterjedtek, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni azon fiatalok gondjait, akik a tudatmódosító szerek használata mellett döntenek.

A drogprevenciós központ munkája részeként az iskolai megelőző tevékenységben tavaly a 12-14 éves korosztály számára 35 iskolai osztályban 92 tanórán 100 tanár és szakember segítségével tartottak rendhagyó foglalkozásokat. Ez azt jelenti, hogy több száz, majdnem ezer gyermek kapott megfelelő információt a különböző tudatmódosító és egészségre káros szerek hatásairól a megye minden városában és számos községében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?