Rágalmazásért tett panaszt a DIICOT-nál kompromittálódott Huşi-i püspök

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatósághoz (DIICOT) fordult Huşi püspöke, Corneliu Bârlădeanul, állítva, hogy hamis az a felvétel, amely őt intim helyzetben mutatja egy kiskorú diákkal, a Huşi-i Teológiai Szeminárium tanulójával. A püspök szerint megrágalmazták őt azok a sajtókiadványok, amelyek nyilvánosságra hozták a felvételt, vagy hivatkoztak rá.

A rágalmazásért és pornográf anyag terjesztéséért benyújtott panaszt a huşi-i bírósági ügyészséghez utalták át, innen a Vaslui megyei törvényszéki ügyészséghez került. 

Daniel pátriárka július 27-28-ára hívta össze a Román Ortodox Egyház statútummal és szabályzattal foglalkozó bizottságát, és ezt követően, augusztus 17-e és 18-a között az állandó zsinat munkaülésére is sor kerül, miután Teofan moldvai és bukovinai metropolita kérte, hogy vizsgálják ki Corneliu huşi-i püspök ügyét, akivel kapcsolatban felmerült az 'erkölcsi természetű kihágások' gyanúja. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a dátumokat az egyház szabályzatának szem előtt tartásával tűzték ki, ennek értelmében ugyanis nem lehet fegyelmi kivizsgálásokat végezni böjt idején (a Nagyboldogasszony ünnepe előtti böjtöt augusztus 1 - 14 között tartják). Ugyanakkor a szabályzat értelmében az állandó zsinat tagjainak minimum kétharmados jelenlétére van szükség ahhoz, hogy a testület munkaülésén hozott döntések érvényesek legyenek. 

Corneliu Bârlădeanul esete júniusban került a figyelem középpontjába, amikor a püspök panaszt tett az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) három pap ellen, akik azzal zsarolták, hogy kompromittáló felvételt tesznek róla közzé, ha az egyházi méltóság nem juttatja őket pénzhez vagy tisztséghez. A három gyanúsítottat - Jitaru Sebastian Cristi, Damian Gheorghe és Bumbu Răzvan Mihail pópákat - június 15-én tartóztatták le, később házi őrizetbe helyezték őket. Corneliu Bârlădeanul püspök a botrány kitörése óta nem nyilatkozott a sajtónak. 

Kimaradt?