Rövidülő büntetéssel kompenzálják ezután a rossz börtönkörülményeket

Kihirdette pénteken Klaus Johannis államelnök a büntetőjogi eljárás során kiszabható, szabadságkorlátozással járó büntetések és intézkedések végrehajtását szabályozó 2013/254-es törvényt módosító jogszabályt.

A jogszabály értelmében minden, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal lerövidül a foglyok büntetése. A kormány változata szerint csak 3 nap járt volna minden 30 nap után, amelyet rossz körülmények között töltött le a fogoly.

Nem megfelelő fogvatartási körülménynek minősül, ha a cellában az egy fogolyra jutó terület 4 négyzetméter vagy annál kevesebb (ebben nincs benne a mosdó és az élelmiszer tárolására alkalmas rész); ha nincs lehetősége szabad levegőn végzett tevékenységekben részt venni; ha nem éri természetes fény, ha nem megfelelő a cella szellőzöttsége, ha nincs lehetősége egyedül használni a mellékhelyiséget vagy tisztálkodni; ha a szoba falai nedvesek vagy penészesek.

A jogszabályt nem alkalmazzák olyan esetekben, amikor jogerős ítéletben kártérítés kifizetéséről döntött nem megfelelő fogvatartási körülmények miatt valamely hazai bírói testület vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az elfogadott törvény azt is előírja, hogy Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított két hónapon belül minden börtön állapotát felmérik, négy hónapon belül pedig a fogvatartottak állapotáról és körülményeiről is jelentés készül. A jogszabály azokra vonatkozik, akik 2012 óta kerültek börtönbe.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alkotmányossági kifogást emelt a tervezet ellen, azonban az Alkotmánybíróság elutasította az óvást.

Kapcsolódók

Kimaradt?