Harmadik alkalommal lett magyar állampolgár egy szilágysági néni

Harmadjára lett magyar állampolgár a 99 éves kárászteleki születésű Zalutchi Margit - tájékoztat közleményében Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa. 

Zalutchi Margit még a trianoni döntést megelőzően született, 1918. június 8-án a Szilágy megyei Kárászteleken. A születésekor megszerzett, majd a trianoni döntést követően elveszített állampolgárságát a 2. bécsi döntés után újból magáénak tudhatta egy kis időre. 

Zalutchi Margit Önéletrajzában így fogalmaz: „magyarnak születtem, halálomig az maradok”. Nnyugdíjazásig óvónőként dolgozott a Temes megyei Öregfaluban, férje elvesztése után Temesvárra költözött, és ott éli nyugdíjas éveit. 

Idős korára való tekintettel Margit néni otthonában vette át Csulák Péter konzultól a honosítási okiratot. "Példaértékűnek tartjuk az ilyen nemzeti és identitásbeli tanúságtételt, azt, hogy Margit néni szép kora ellenére is fontosnak tartotta a magyar állampolgárság megszerzését. Megtisztelő számunkra, hogy Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa közreműködhetett abban, hogy Margit néni visszaszerezhesse magyar állampolgárságát" - olbvasható a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?