Évértékelő sajtótájékoztatón számolt be a fejlesztésekről Szatmárnémeti vezetősége

Szatmárnémeti elindult a fejlődés útján, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint azok a megvalósítások amelyekről Kereskényi Gábor polgármester beszámolt csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján, Doina Feher és Albu Adrian alpolgármesterek, valamint Maskulik Csaba városmenedzser jelenlétében.

Beindultak a fejlesztések, érkeztek beruházók, több tucat utcát rehabilitáltak és a harmadik Szamos-híd is elkészülhet kormánytámogatásból.

Az RMDSZ-es vezető tavaly június 23-án vette át a megyeszékhely irányítását, elmondása szerint az elmúlt 12 hónap során rengeteg munkával ugyan, de sikerült normalizálni az akkori helyzeteket. A város átvételekor nem volt sem útkarbantartási szerződése Szatmárnémetinek, a pályázatok és a dokumentációk hiányosak voltak, valamint zavaros és átláthatatlan volt a hivatalok működése is.

Lesz harmadik Szamos-híd és a város útjait is rendbe rakják

„Azt gondolom, hogy az egész csapattal, akikkel neki láttunk egy évvel ezelőtt a munkának jelentős eredményeket tudunk elkönyvelni. Úgy a közúti infrastruktúra javítása terén, mint az eu-s projektekre való felkészülés tekintetében. Azok a több évtizede késleltetett, a szatmáriak által nagyon óhajtott beruházások is úgy néz ki, hogy végre realitássá válhatnak, mint a harmadik híd vagy a kőrgyűrű beruházása” –mondta a polgármester.

A legjelentősebb előrelépés a város életében a harmadik Szamos-híd megépítése lesz, amely beruházás megvalósítására 81 millió lejes kormánytámogatást kapott a város, július 30-ig pedig a elkészül majd a híd teljes műszaki terve is. A városban az elmúlt év során több tucat utcát rehabilitáltak, kátyuztak és aszfaltoztak le. Érdekes összehasonlító adat, útkarbantartási szerződés hiányában 2016 során mindössze 219 négyzetméternyi kátyuzás történt, addig 2017-ben ennek a sokszorosát sikerült megvalósítani, 19 783 négyzetmétert.

„Én azt gondolom, hogy mostanra nyugodtan elmondhatjuk, és már látható Szatmárnémetiben, hogy több tucat utcán avatkoztunk be és léptünk fel. Rehabilitáltuk és modernizáltuk ezeket az utcákat. Nem csak úgy ahogy tették az előző mandátumban, hogy egy két centis aszfaltréteget öntenek le a rossz utcára, hanem fel lett szedve a régi megrongálódott és elhasználódott aszfaltréteg. Geotextil réteg lett letéve és arra került a jóval vastagabb aszfaltréteg, illetve a szegélyköveket is kicseréltük és a járdákat is felújítottuk.” –mondta Kereskényi Gábor.

Az idei év során 25 millió lejt költött a város útjavításokra, amely ugyan megterheli a helyi költségvetést a polgármester szerint, de mint hangsúlyozta ezt a szintet szeretnék tartani tovább egészen a 2020-ig, és ugyanebben az ütemben szeretnének továbbra is haladni. Ugyanennyi összeget is költenének évente az útjavításokra, így a mandátum végéig Szatmárnémeti úthálózatának jelentős része úgy fog kinézni, ahogy az elvárható egy 21. századi város esetén.

Mivel az előző városvezetés semmilyen stratégiát és terveket sem dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy miként lehetne lehívni Eu-s pályázati pénzeket, ezért nehéz volt behozni a lemaradást. Kereskényi szerint ezt a lépéshátrány úgy sikerült behozni, hogy sajnálatosan módon Romániában szinte egyhelyben topog az uniós pályázati rendszer kiírása, viszont ebben az esetben ez volt az ami kedvezett a szatmári városvezetésnek, hiszen a lemaradást be tudták hozni a források kiírásáig.

Megújul a közszállítás és bicikliutak is lesznek

A külföldről behozott autók beíratási illetékének eltörlése negatívan éríntette a várost, ugyanis az elmúlt időszakban négyezerrel több gépjármű jelent meg Szatmárnémetiben, amely által sokkal zsúfoltabb lett a közlekedés, ezért a városvezető szerint sokkal jobban kell népszerűsíteni az alternatív közlekedési módokat, valamint ezeknek is meg kell teremteni a kellő infrastruktúrát. A bicikliutak létrejöttét pedig prioritásként támogatja az Európai Unió is, valamint a Regionális Operatív Program négyes tengelyén van arra lehetőség ezek megvalósítására. Emellett egy beruházó, amely egy plázát szeretne megépíteni Szatmárnémetiben vállalta egy gyalogos és biciklis híd építését is, amely majd az új központot köti össze a bevásárló központtal.

„Ez a beruházás is már önmagában egy nagy öröm és lassan realitássá válik a bevásárlóközpont megépítése, hiszen az övezeti városrendezési terv elkészült és már csak a vízügyi hivatal engedélyére várnak. Amennyiben ezt megkapják már a júliusi tanácsülésre bekerülhet. Ezt a beruházást szeretnénk, felgyorsítani és megvalósítani. Természetesen ez a gyalogos- és biciklishíd a NEPI pláza oldalán bekapcsolódik a jelenlegi biciklis infrastruktúrába, úgy a töltésen, mint a Károlyi úton kiépített és kiépítendő biciklis infrastruktúrába. Az újközpont oldalán pedig még ránk vár az, hogy új biciklis sávokat képzeljünk el és új bicikliutakat.” –mondta Kereskényi, aki azt is bejelentette, hogy a nagy városok példájára szeretnének biciklikölcsönző pontokat is létrehozni. A tervek szerint 20 biciklikölcsönző pontot hoznának létre.

A közszállítási rendszert is megújítják Szatmárnémetiben, ugyanis már 10 éve nem állt szolgálatba új autóbusz, ezért a városvezetés 15 új autóbuszt lízingel, továbbá Eu-s pályázatokon keresztül még további 20 hibrid vagy elektromos autóbuszt is vásárolnának, hogy valóban vonzó alternatívát kínáljanak azoknak a szatmáriaknak, akik kevesebbet használnak a személyautójukat. A megújulás nem a járművek vásárlását jelenti, hanem bevezetnék az online jegyvásárlást is, amely szintén komfortosabbá tenné az utasok életét.

Az évértékelőn Kereskényi Gábor azt is kiemelte, Szatmárnémetiben javul a közbiztonság és a közrend is, hiszen a helyi rendőrségnél is vezetőség váltás történt, amely eredményesebbé tette a helyi rendőrök munkáját, továbbá a meglévők mellé 50 kamerával bővítenék a városi térfigyelőkamera-rendszert.

Kimaradt?