Eltűnhetnek az olcsó gyógyszerek clawback-adó megnövekedése miatt

A generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének képviselői arra figyelmeztettek csütörtökön, hogy több mint 2000 gyógyszer tűnhet el a piacról az úgynevezett clawback-adó megnövekedése miatt.

Ezeknak az orvosságoknak a 62 százaléka 25 lej alatti összegbe kerül. A generikumokat előállító gyógyszergyártók romániai egyesülete a clawback-adó differenciált számítását vagy maximálását kéri.

A claw-back adó az a többletadó, amit a hazai gyógyszerforgalmazóknak negyedévente eladásaik függvényében kell fizetniük. A negyedévenkénti befizetés azon eladott gyógyszermennyiségek nyomán kötelező, amelyek túllépik az előzetesen megállapított költségvetési keretet, mind az országos egészségügyi programokban, mind a kórházi kezelésben használt, a járóbeteg-ellátókban recept alapján kiadott, vagy a nyílt rendszerű gyógyszertárakban forgalmazott készítmények esetében. A befizetés mértéke az egyes gyártók piaci részesedésétől függ.

Az egyesület vezetője felhívta a figyelmet, hogy eltűnhetnek a piacról a romániai páciensek számára hozzáférhető, olcsó generikus gyógyszerek és ezzel együtt a generikumokat előállítók is megszenvedik az adót. Adrian Grecu szerint a legégetőbb probléma a clawback-adó, amely év végéig elérheti a 30 százalékot is, így nehéz helyzetbe kerülhetnek a generikumokat előállító vállalkozások, különösen a hazaiak.

Grecu szerint az egy évre kivetített 30 százalékos adó azt jelenti, hogy a gyógyszergyártók 2,6 milliárd lejjel járulnak hozzá évente a romániai orvosságok finanszírozásához. Az egyesület vezetője azt állítja, hogy az adó növekedése miatt olyan orvosságok tűnhetnek el, amelyeket betegek milliói használnak, főként a krónikus betegek.

"Minél olcsóbb egy termék, annál nagyobb a clawback-adó hatása, így sokkal valószínűbb, hogy a generikus gyógyszerek tűnhetnek el a piacról. (...) A clawback-adó 16 százalékra való maximálása segítene nekünk és az iparágnak. Már most annyira kétségbeesettek vagyunk, hogy bármilyen ajánlatot hajlandóak vagyunk elfogadni. Hívjanak meg tárgyalásra, alternatív megoldást is találhatunk, csak találjunk megoldást, hogy kilábaljunk ebből a válsághelyzetből" - mondta Grecu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?