Strasbourgba kerülhet a furcsa kézírású érettségi dolgozatok ügye

Kész a strasbourgi Európai Emberjogi Bírósághoz fordulni az a két Dâmboviţa megyei diák, akiket azért zártak ki történelem érettségiről, mert a dolgozatukban az övéktől eltérő kézírás is megjelenik.

A végzősök dolgozatát az oktatási miniszter ellenőrző testületének javaslata alapján érvénytelenítette a szaktárca. A testület kiszállt ahhoz a titui és a moreni-i vizsgaközponthoz, ahol a diákok a dolgozataikat írták, illetve konzultáltak a bukaresti javítóbizottság tagjaival is.

Végül salamoni döntés született: a két tizenkettedikes történelem írásbelijét érvénytelenítik. Ugyanakkor a többi érettségi jegyüket elismerik, és történelemből újra vizsgázhatnak az őszi pótérettségin. Ez a döntés azt jelenti, hogy nem vádolják csalással a diákokat, mert a csalás sokkal súlyabb következményekkel, az érettségiről való teljes kizárással jár, késleltetett pótvizsga-lehetőséggel.

Éppen erre hivatkozik annak a titui szakközépiskolának a tanári kara is, ahol az egyik érintett diák, Ana Maria Ioniță végzett. Az egyik pedagógus Facebook-bejegyzésében botrányosnak nevezte a döntést. Szerinte az oktatási minisztérium „beáldozott” két diákot, csakhogy ne kelljen magyarázatot adnia arra, hogy mi történt valójában a dolgozatokkal.

Ezt a bejegyzést megosztotta Ana Maria Ioniță is, hozzáfűzve: „Egészen bizonyosan az emberjogi bíróságra jut az ügy”. A lány egyébként azt állítja: a kézírása azért tér el a harmadik oldalon az eredetitől, mert a pad felülete egyenetlen volt, ezért egy piszkozatlapot helyezett a dolgozat lapja alá. A két diák történelem dolgozata itt megtekinthető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?